Върнаха венеца на Севт, но вишните ги няма

След  5 годишна реставрация репликата на венеца на Севт, открит в могилата Голяма Косматка, която бе част от монумента в градската градина „Искра“ е върнат отново на мястото му.

 С поставянето му на практика монументът придобива същинския си блясък,  такъв, какъвто имаше при откриването  му преди повече от 12 години.

  За добрата визия на  монумента допринася  сега и елегантното декоративно осветление под него, което дава и цялостната визия на паметната пластика, създадена , за да отбележи подобаващо членството на България в Европейския съюз.

 Връщането на блясъка на монумента е част от реконструкцията  и  обновлението на градската градина на Казанлък, което се извършва със средства от местния бюджет.

 Макар и все още незавършена, с новия си вид и доброто си осветление вечер, тя е все по- предпочитано място за млади хора от града и района.

 И днес  на територията на градината   продължават различните облагородителни дейности, като се създава и специален каменен фонтан-кашпа.

  Сред камъните там ПРЕС ТВ откри и  паметния камък, положен  през 2005 година при засаждането на две от общо дарените 14 японски вишни, като един от първите символи  в града на розите на приятелството между Казанлък и Япония.

 През 2005 година Асоциацията на цъфтежа  на японските вишни – „ИКУО-КАЙ“ дари на Казанлък  14 дръвчета японски вишни.

Специално за церемонията в Казанлък  тогава дойде новият японски посланик в България Н. Пр. Коичиро Фукуи и съпругата му – Фумие.

Заедно с кмета на града тогава инж. Стефан Дамянов те засадиха първите дръвчета, като между тях бе положен и този голям камък.

Екзотичните японски вишни, които в новия облик на градината ги няма, бяха  от сорта Сакура. 

Пред журналисти тогавашния началник на градското озеленяване Николай Чалъков каза, че те не дават плодове и  растат на височина до 3 метра, но ще цъфнат още същото лято.

В плановете на Асоциацията на  цъфтежа на японските вишни  и на Общината тогава бе на различни места  в Казанлък да бъдат засадени общо  60  такива дръвчета.

Общинарите и японските им приятели имаха идея на тях да се радват посетителите на местните православни храмове, парк „Розариум“, ЛХМ „Чудомир“ и около обновения градски площад,  след приключване на неговия ремонт.

 Част от посадените тогава 14 японски вишни могат да бъдат видени на други места в Казанлък, за разлика от първите две, които ги няма.

Тогава , при гостуването  си в Казанлък японският посланик нарече „великолепна“ идеята за превръщането на парк „Розариум“ в Казанлък в национален парк на розата.

На снимката: цвят от японските вишни сорт Сакура

Монумента на ЕВропа в градината „Искра“ в Казанлък,

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram