ВиК – Стара Загора купувало по-скъпа електроенергия от борсовата чрез външен доставчик

Общо пет водоснабдителни дружества в страната похарчили 2,3 млн. лв. повече само за първите 8 месеца на годината

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Стара Загора е купувало електроенергия от външен доставчик на цена с 26.88 лв. над борсовата цена на тока, вместо да избере за доставчик специално създаденото за целта от „Български ВиК Холдинг“ държавно дружество „ВиК енерджи груп“ ЕООД, посочва сайтът divident.eu.Такава практика е установена при проверка в още четири ВиК дружества в страната, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по БНТ1. Така само за 8 месеца петте ВиК оператора са изразходвали 2,3 млн. лв. повече, отколкото е можело да платят и това неизбежно се е отразило върху цената на водата, която плащат гражданите в тези региони, посочи още Цеков.

Андрей ЦековАндрей Цеков

Рекордьор по закупуване на скъпа електроенергия е ВиК Шумен. Местното дружество е плащало за електроенергия от външен доставчик цена със 63.50 лв. над борсовата. Такава практика от регионалното министерство установили и във ВиК Варна, където плащали за електроенергия с 12,75 лв. над борсовата цена.

„Инструктирахме незабавно да бъдат прекратени всички договори на неизгодни цени и всички ВиК оператори да преминат към най-изгодния, държавния доставчик „ВиК енерджи груп“ ЕООД, заяви Цеков. Той припомни, че има държавен доставчик на електроенергия – „ВиК енерджи груп“ ЕООД, който продава на възможно най-изгодната цена – борса плюс 2,83% надценка. Въпреки това обаче редица ВиК оператори имат сключени договори на значително по-високи цени с външни доставчици и сред тях е ВиК Стара Загора. По-високата цена на електроенергията се е отразила и върху цената на водата, подчертава още министър Цеков. Той е категоричен, че са необходими кадрови промени на тези места, където е ощетен ВиК операторът, тъй като повишените цени на електроенергията се отразяват на цената на водата, а ВиК секторът не е управляван адекватно.

Журналист от Divident.EU се свърза с управителя на ВиК Стара Загора Радостин Миланов с въпрос защо дружеството има сключен договор за доставка на електроенергия с външен доставчик на по-висока цена. Миланов единствено отговори да видим договора на ВиК в ЦАИС (регистъра за електронни обществени поръчки), и ни затвори телефона.

В ЦАИС открихме, че на 2 декември 2022 година ВиК Стара Загора е публикувало обществена поръчка за избор на доставчик на електрическа енергия и координатор на балансираща група за нуждите на „ВиК” ЕООД гр. Стара Загора. Поръчката е с прогнозна стойност 35 милиона лева и е на принципа на договаряне без предварителна покана за участие. Получената оферта е само една – на „Синергон Енерджи“ ЕООД с предложена цена от 26.88 лв. Фирмата е регистрирана като търговец на електрическа енергия през 2014 година и е част от „Синергон Холдинг“ АД. На основание проведаната обществена поръчка управителят на старозагорското дружество Радостин Миланов подписва Решение, с което определя за доставчик на електроенергия единственото кандидатствало дружество – „Синергон Енерджи“ ЕООД.

Предполагаме, че обяснението на управителя на ВиК Стара Загора Радостин Миланов е, че доставчикът на електроенергия за водоснабдителното дружество е избран при спазена процедура за обществена поръчка. Остава обаче въпросът защитен ли е общественият интерес на жителите в региона на Стара Загора, ползващи услугите на ВиК, при положение, че има специално създаден за целта държавен доставчик на електроенергия за сектор „Водоснабдяване и канализация“ – „ВиК енерджи груп“ ЕООД, с който цената на доставяната електроенергия е щяла да бъде значително по-ниска.

Припомняме, че с цената на водата в регион Стара Загора избухна скандал в началото на тази година, когато се оказа, че кубик вода от 1 януари вече ще се таксува по 4,60 лв. с ДДС. Оказа се, че в рамките на само 1 година цената на водата в Стара Загора е скочила с близо 50%. Като основна причина беше изтъкнато, че водата в Стара Загора не се доставя по гравитачен път, а чрез електрически помпи, чието захранване оскъпява цената на водата.

Екстремното поскъпване на водата обаче предизвика остро недоволство сред старозагорци, които излязоха на протест в края на януари. Общинският съвет на Стара Загора и кметът Живко Тодоров също водиха преговори за сваляне цената на водата в региона, но се оказа, че тя е утвърдена от КЕВР на базата на изготвен доклад от ВиК дружеството и няма нормативен път, по който да бъде намалена.

Кога и защо е създаден държавният търговец на електроенергия „ВиК Енерджи груп“ ЕООД?

„ВиК Енерджи груп“ ЕООД е лицензиран търговец на пазара на електроенергия в България от 2022 година и притежава правомощия за упражняване на дейността „Координатор на стандартна балансираща група“, с едноличен собственик „Български ВиК Холдинг“.

Дружеството е създадено в синхрон с нарастващите нужди на ВиК дружествата в България зааради предизвикателната и непрекъснато променяща се икономическа и социална среда. „ВиК Енерджи груп“ ЕООД следва да предостави възможност за консолидиране на разходите за закупуване на електрическа енергия от страна на дъщерните ВиК дружества на БВиКХ (клиентите), както чрез агрегиране и оптимизиране процесите на търговия и доставка на съответните количества електрическа енергия, така и чрез поддържане на пазарно обоснована норма на печалба при доставчика („ВиК Енерджи груп“ ЕООД), което да даде възможност на клиентите на Дружеството да постигат по-голяма ефективност и ефикасност в този си разходен сегмент.

Към настоящия момент „ВиК Енерджи груп“ ЕООД има сключени договори за доставка на електрическа енергия за комбинирани услуги с десет дружества, част от ВиК Холдинга – Търговище, Смолян, Монтана, Хасково, Благоевград, Видин, Ловеч , Ямбол, Габрово и Исперих./divident.eu

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram