Детска градина в Австрия отмени срещата на Дядо Коледа с децата. Бил неподходящ за „разнообразната общност“

Ръководството на предучилищна градина в Австрия не е поканило Дядо Коледа от годишното му планирано посещение при децата, позовавайки се на културните различия.

Детската градина, намираща се в град Плейнфелд, Залцбург, избра да отмени събитието, свързано с християнските религиозни празници, тъй като го сметна за неподходящо в една все по-разнообразна общност, пише вестник Salzburger Nachrichten .

Ръководството (на предучилищната градина) твърди, че има разнообразие и културни различия, както и че някои деца се страхуват от образа (на Дядо Коледа)“, съобщава вестникът.

Родителите на децата изразиха гнева си към ръководството на заведението за взетото решение.

„Въмутени родители сигнализираха, че мотивите са неясни“, казва местният кмет Волфганг Ганценхубер, който разкри, че също е бил объркан от отмяната.

„Никой не ми се е оплаквал, от това че Дядо Коледа отива при децата. „Плановете за детската градина наистина ме ужасиха“, добавя той.

Ганценхубер също разкри, че „почти няма деца с мигрантски произход в детската градина в Плейнфелд“, което прави решението още по-озадачаващо.

Кметът от Австрийската народна партия (ÖVP) обсъди въпроса с директора на детската градина, който след обществения протест се съгласи да предложи на родителите да гласуват дали да продължат или не събитието.

Детските градини в Залцбург са свободни да решават как да се справят с обичаите около Коледа“, обясни Юта Кодат, която ръководи отдела за училища и детски заведения в държавата.

Заместник-губернаторът на щата Марлене Свазек беше по-малко дипломатичен. Политикът от FPÖ настоя, че Дядо Коледа е „част от нашата култура и обичаи“ и предупреди, че „отстъпление от това би било истинска декларация за фалит за нашите християнски ценности“.

Затова просто апелираме към институциите да не отнемат този фестивал от нашите деца и да ги насърчават да продължат със събитието“, добави тя.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram