Петър Витанов: Оценката в Доклада за България е критична, констатациите – категорични

Тъжно е, че ГЕРБ не искат да видят това, което се опитва да ни каже Европа

„Докладът за върховенството на закона в България е една тъжна картина, тежка констатация. Първопричината за това са ГЕРБ и властта“, заяви Петър Витанов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ и допълни, че за съжаление негативите от несвършената работа ще се пишат на сметката на България и на българските граждани. Според него в доклада на Европейската комисия ясно са посочени сериозни дефицити по отношение на четирите основни стълба, свързани с върховенството на закона – независима съдебна система, антикорупционно законодателство, медийна свобода, разделение на властите.

„В доклада за България 18 пъти се споменават „опасения“ и „сериозни притеснения“, ние сме на второ място след Полша. В общата част страната ни се споменава 13 пъти, Унгария и Полша по 14, Малта – 16“, каза Витанов, който е убеден, че тези цифри говорят еднозначно за това къде се намираме по отношение на останалите държави в ЕС.  

Евродепутатът коментира и предстоящото гласуване на резолюция за България в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). „В първоначалния си вариант тя е изключително критична. Не знам дали ще бъда приета, мога да коментирам след гласуването този следобед. Някъде прочетох, че се базирала на доноси от левите политически семейства. Нищо подобно. Европейските институции не работят с доноси. В достатъчно глобален свят живеем. Европа вижда, това, което ние знаем“, категоричен е Витанов.

Според него отчетността на съдебната власт е един от съществените проблеми, посочени в доклада: „Управляващите разработиха правилата, по които прокуратурата работи, те правиха тези реформи, по време на техния мандат бяха избрани последните двама прокурори. Нека ГЕРБ обяснят защо всички тези реформи, които те направиха и очевидно харесват, не намират възприятие сред колегите от Брюксел“.

Като част от проблемите с правосъдието, отчетени в доклада, Витанов коментира и структурата на Висшия съдебен съвет, която не позволява независимост на съдебната власт, но позволява вмешателство на изпълнителната и законодателната. „Нещо друго, за което БСП доста говори, е липсата на достъп до правосъдие заради високите такси в административните съдилища, както и липсата на доверие в съдебната система“, каза евродепутатът.

Петър Витанов обяви за показателен и факта, че Механизмът за сътрудничество и проверка все пак не е премахнат. „Формално той не работи, но всъщност е една цъкаща бомба. ГЕРБ тук цяла година заобикаляха истината и твърдяха, че е свален. Но той може да бъде активиран във всеки един момент, което би имало тежки последици върху настоящите и върху всички следващи правителства. Тъжно е, че ГЕРБ не искат да видят това, което се опитва да ни каже Европа“, смята евродепутатът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram