Иво Христов запозна Европейския парламент с трудностите пред риболовния сектор в Черно море

Ds olil

Слабата организация на рибарите и екологичното състояние на Черно море са съществени проблеми, смята евродепутатът

Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ще бъде докладчик по темата „Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море“. Целта на доклада е да очертае проблематиката на Черно море и неговите специфики.

По време на заседание на Комисията по рибно стопанство в ЕП в сряда Христов посочи, че освен България и Румъния, четирите други крайморски страни не са членове на Европейския съюз – Украйна, Русия, Турция и Грузия. Това затруднява провеждането на обща политика за съхраняване на ресурсите на морето.

Според Иво Христов Черно море е нагледен пример за ефектите от изменението на климата. „С повишението на температурата на морската вода се наблюдава и ново видово разнообразие. По тази причина трябва да бъде отделен по-голям финансов ресурс за научни изследвания от различните заинтересовани страни. Има вероятност тези нови видове да нарушат баланса сред вече съществуващите“, посочи още той.  

Иво Христов определи екологичното състояние на Черно море като „много чувствително“. Според някои изследвания то е едно от най-замърсените морета в Европейския съюз. 

Друга тема в изложението на българския евродепутат беше рибарският черноморски флот. 

„Това, с което се характеризира европейският флот, особено на България, е преобладаващият брой рибарски лодки. Голяма част от тях практикуват риболов в много ограничен обем и в много малка част от годината. Профилът на рибарите е сходен на този на заетите в областта на селското стопанство – основно възрастни хора. Интересът сред подрастващите не изглежда голям.“

Като проблем на рибарския сектор на ЕС по Черно море евродепутатът посочи и ниското ниво на обединения и организация. Според Христов е необходимо правителствата на засегнатите държави да насърчават този процес. 

„На световно ниво търсенето на морска храна и протеини расте. Сериозна част от рибните запаси е обект на свръхулов. Рибарският сектор в Черно море може да бъде част от отговора на това завишено търсене чрез разработване ферми за риби, миди и водорасли. Те няма да пречат нито на естествените популации, нито на други сектори като туризма, например“, посочи Христов.

По думите му, добра практика са етикетите и специалните означения. Въвеждането на общоразпознаваеми такива би помогнало на потребителя да направи информиран избор при закупуването на краен продукт. 

Последвайте ни и в Телеграм