Петър Витанов: Система от собствени ресурси е бъдещето на ЕС

Омлет без яйца и политики без средства не се правят

„Генерирането на система от собствени финансови ресурси е пътят напред, възможност ЕС да излезе на висотата на сериозните очаквания и обществени изисквания към него. Вменяват му се нови отговорности, но няма достатъчно средства за реализирането им. Това е нещо като да искаш омлет без да имаш яйца – няма как да се получи, както спомена и един уважаван от мен представител на левицата.“

Това заяви по повод обсъжданията на новия европейски бюджет  ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Откъде могат да дойдат тези средства, така че ЕС да разполага с по-висока оперативна легитимност и с по-висока независимост? По много и различни начини – чрез данъци върху транснационалните компании, нова система за емисии, екологични такси /включително говорим вече и за керосинови такси/, данък върху финансовите транзакции и др.

Тук искам да припомня, че има страни в ЕС – Швеция, Дания, Австрия, Германия, Нидерландия, които не желаят да отдават повече средства от БВП. Отстъпките, които ползват някои държави, трябва да бъдат премахнати. Защото, аргументите за такива вече се изчерпаха. Когато Великобритания за първи път се е възползвала, Общата селскостопанска политика е била 60-70 % от общите средства. Сега вече няма политика, която да надвишава 30 % от бюджета. Второ, ползвателките са били несъизмерими като вноска и като жизнен стандарт. Днес от тези отстъпки се благоприятстват най-богатите.“, допълни Витанов.

По отношение на т.н. Зелена сделка на ЕС, Витанов подчерта: „Некоректно е да говорим просто за сделка или пакт, тук става дума за цялостен процес по модернизация на европейската икономика и преминаване към нов икономически модел. Има два основни въпроса: как Европа ще съхрани своето лидерство като технически капацитет и иновации, а същевременно – как ще опази конкурентноспособността на промишлеността си.“

По отношение на България той очерта два същностни елемента: как ще бъде подкрепена конкурентноспособността на индустрията, паралелно с гарантирането на  евтина електроенергия, която да захранва редица енергоемки производства.

„В тази посока, ЕС има достатъчно възможности – ние трябва да се включим по всички предложения, които Съюза дава и във финансово измерение. Припомням т.н Механизъм за справедлив преход с основен елемент – Фонд за справедлив преход, който именно цели да покрие социалния аспект. Като страна трябва да направим своите планове, да предложим как искаме да изглежда България, кои ще са онези сектори, които ще трансформираме и да осъществяваме това и с подкрепата на европейските средства“, допълни ръководителят на българските социалисти в ЕП.

На въпрос относно развиващата се през последните седмици дискусии по приемането на България в ERM-II, Витанов подчерта, че БСП подкрепя влизането ни в Еврозоната, но не и по начина, по който българските власти се опитват да го направят към момента – с целия  хаос и страховете, който предизвикват у хората.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram