Елена Йончева: Получи ли БСП мандат за съставяне на правителство, трябва да го върне. Рискуваме силен обществен гняв да помете цялата партия

В случай че БСП получи мандат за съставяне на правителство, трябва да го върне. Кабинет, излъчен от левицата в Народното събрание, независимо как ще бъде опакован – като програмно, експертно, временно правителство, и независимо с кого начело,  ще бъде тежък политически удар срещу партията. Защото подобно правителство може да се случи основно с гласовете на ГЕРБ. Това ще предизвика силен обществен гняв. БСП трудно ще се възстанови. 

Бойко Борисов се опитва да внуши, че държавата ще изпадне в хаос, ако няма редовно правителство. Към същата теза се придържа и Корнелия Нинова. Съвпадението на позициите на двамата може да се осъществи в третия мандат. В нощта на изборите Бойко Борисов отправи подобна оферта.  

Бойко Борисов ще направи всичко възможно да предотврати служебно правителство. Един служебен кабинет ще е решен да извади на светло корупционните схеми. Изборите вече ще се проведат в нова ситуация – друга ЦИК, изменен Избирателен кодекс. Ще се създадат условия за един честен вот. Ще видим различен резултат за ГЕРБ – силно ограничаване на влиянието й. 

Обратното – правителство с мандат на БСП и с подкрепата на Бойко Борисов, ще затвърди увереността на избирателите, че социалистическата партия не може да осъществи промяна. Трябва ни правителство, което ще може да предприеме сериозни реформи, а не поредната имитация. Всеки кабинет, който разчита на гласовете на ГЕРБ, ще обслужва основно Бойко Борисов.

Да се преодолее този авторитарен режим, няма да е лесно. Ще трябва да преминем през чести избори, докато не изчистим съучастниците на Бойко Борисов на всички нива и във всички партии. В Европа честите избори са част от демократичната процедура. В Италия за последните две години имаше три правителства с трима премиери. Последното правителство падна след разногласия за националния план за възстановяване. В Испания за четири години имаше четири пъти избори.

Изборите са инструмент в търсене на по-качествен резултат, от какъвто обществото се нуждае.

Ако искаме промяна, а не имитация, БСП трябва да върне мандата за съставяне на правителство. В противен случай партията просто ще бъде пометена. Левите хора не го заслужават.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram