Елена Йончева: Изборите в България трябва да са на първата възможна дата – 28 март

Най-важното сега е да свалим от власт един авторитарен лидер, който се е самозабравил и в името на тази цел трябва да обединим всички усилия. В България се водят дебати дали на 28 март не е прекалено рано за избори – смятам, че 28 март е късна дата. Трябваше отдавна да има служебно правителство и Бойко Борисов да си е отишъл. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, пред Лили Маринкова в предаването „Алтернативата“ на TV1.

Според Елена Йончева парламентарните избори трябва да са на първата възможна дата, която конституцията позволява. Няма гаранция кога ситуацията с кризата, породена от COVID-19 ще бъде по-тежка – на 28 март или на 28 май, добави тя. Разбира се, през януари, в зависимост от развитието на пандемията в България, президентът Румен Радев най-вероятно ще прецени каква дата да посочи в указа си, смята евродепутатът.

В Брюксел трудно разбираха, когато говорех преди година за ситуацията в България,   каза още тя в „Алтернативата“. Колегите бяха свикнали да чуват подобни информации за страни като Унгария и Полша, но постепенно осъзнаха какво се случва в България, обясни Елена Йончева. Тя сподели, че реакцията в Европейския парламент е – подавайте ни информация, но в крайна сметка е отговорност на всички български граждани дали ще продължите да подкрепяте Бойко Борисов, включително и на следващите избори.

В отговор на въпрос дали съжалява, че се е превърнала в политик, най-сериозният опонент на Бойко Борисов, Елена Йончева каза – Осъзнавах, че става дума за битка, защото аз съм човек, който влиза в битки. Винаги съм го правила като журналист. Но смятах, че работата ми в журналистиката, отивайки на места с конфликти и войни, е свързана с риск, а в политиката по-скоро усилията ще бъдат в друга посока. Оказа се, че човек поема най-големия риск в политиката, ако наистина иска да води сериозна битка. За да успее да пробие, да успее в каузата, която защитава, зад него трябва да има силна политическа партия, трябва да има силни поддръжници. Иначе тази битка става безсмислена.

В Брюксел един от ангажиментите на Елена Йончева, който има отношение към проблемите в България, е участието й в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. В нея влизат едва 14 европейски депутати и сред тях досега нямаше български представител.

Ситуацията в България е обект на изследване на групата от лятото на 2020 г. На 28 август премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан, но не се яви. Нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател, коментира Елена Йончева. Тя припомни, че мониторинговата група е изслушвала премиера на Малта Джоузеф Мускат, както и премиера на Словакия Роберт Фицо.

Бойко Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на български институции да отговарят на въпросите на европейските депутати. Изслушването им не беше удовлетворително и затова в България бяха получени допълнителни писмени въпроси. Мониторинговата група не е доволна от отговорите на българските представители и отново ги кани на следващото заседание на 17 декември, съобщи Елена Йончева в предаването „Алтернативата“.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram