Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България, лечението й ще започне с оставката на Бойко Борисов

Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е изключително добър, защото е обективен. Той показва каква е болестта, а нейното лечение ще започне с оставката на Бойко Борисов и правителството. Европа вече вижда какво се случва в България. Това коментира Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Според нея въпреки дипломатичния брюкселски език, става ясно, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на парламента, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в доклада. „Какво означава, че няма законодателна сигурност? Това означава, че има задкулисие, което управлява България“, обясни Елена Йончева. Тя посочи, че основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост, те са на хранилка на правителството. Проблемът не е толкова в прозрачността – къде се пренасочват средствата от ЕС, а във факта, че те се разпределят от правителството, което прави медиите зависими. 

Докладът е изготвен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обхваща всичките 27 държави –членки на ЕС. В същото време за България се запазва и наблюдението, въведено още през 2007 г., по механизма за сътрудничество и проверка. 

Според Йончева слабото място на доклада от вчера е, че в него няма конкретни препоръки. Тя посочи, че вече е получила подкрепа от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна инициатива, която да позволи средствата от ЕС за медии да не минават през правителството, което и да е то след оставката на Бойко Борисов. 

Елена Йончева съобщи, че работи върху резолюция за ситуацията в страна, която да бъде приета в пленарно заседание на Европейския парламент. „В нея няма дипломатичен език, а са изброени конкретни проблеми и факти за управлението в България“, каза още тя.

Оттук нататък, според евродепутата, трябва да се вземат конкретни мерки, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпускането на европейските средства. Така начинът, по който функционира България в последните десет години ще приключи. „Не говорим за спиране на парите, а за превантивни действия, за да не се стигне до там. Докладът показва, че България излиза от демократичния път и трябва да се вземат мерки“, обясни Йончева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram