Мустафа Карадайъ пред земеделци: Заради батериите отрязаха напояването от Плана за възстановяване. Стига експерименти!

План за възстановяване прави държавата. Вас някой попитал ли ви е нещо? Не. Ето това е проблемът. С тези думи лидерът на ДПС се обърна към земеделци от Старозагорска област, които се събраха на среща в Павел баня. В нея участваха евродепутатът от Движението Атидже Вели, единственият член от България на земеделската комисия в Европарламента, евродепутатът Искра Михайлова, водачът на Старозагорската листа на ДПС и зам.-председател на партията Халил Летифов и социалният експерт д-р Хасан Адемов.

Аз не съм специалист по земеделие, но съм държал мотиката. Така сме расли, сподели Карадайъ.

Павел баня2

2020 година трябваше да разпишем Плана за  възстановяване, до края на 2020 г. трябваше да го изпратим в Брюксел, за да може от средата на 2021 г. да го реализираме. Такива бяха заложените от Брюксел правила. Сега сме 2023 г., почти към средата. Реализирана една стотинка има ли? Не, няма, заяви Карадайъ.

Това е проблем на системата. Значи тази система не функционира, категоричен бе той.

Павел баня3

Още една тема – махнати бяха половин милиард лева за напоителните системи, за хидромелиорация. Вместо тях в плана бяха заложени батерии. Защо? Защото при нас не се прави План за възстановяване, каквато е целта на Европа, не се подпомага малкият и средният бизнес, а се  прави План за възстановяване за един олигарх, каза Карадайъ. И подчерта, че това е проблем на системата – подход, начин, мислене, които трябва да се променят.

Самите ние си позволихме лукса 13 години да гледаме едноличното управление на Бойко Борисов, който създаде условията да дойдат тези случайни минувачи, някои им казват шмекери, други им казват шарлатани, няма никакво значение. Кой страда? Страдаме ние, защото си позволяваме лукса да търпим това като народ 13 години. Но така се създава предпоставката, след това всеки да идва тук и да прави каквото си иска и никой да не мисли за хората. Никой да не мисли за бъдещето на държавата, за следващите поколения, подчерта лидерът на ДПС.

Павел баня5

Този проблем ние трябва да го решим. В демокрацията тези проблеми се решават с избори, каза Карадайъ. И обясни, че сегашните избори са заради разделителните линии, противопоставянето и омразата, които не позволиха формиране на редовно правителство в 48-ото НС.

Народът казва: „Едноличното управление на Борисов за 13 години приключи. Сега ние възлагаме такъв модел в парламента, че никой самостоятелно да не може да управлява. Ние ви изпращаме там не да се карате, не да си чертаете разделителни линии, а в диалог с нас да знаете кои са ни проблемите. И в диалог помежду си – там, в НС, да решавате нашите проблеми, а не да ни създавате проблеми“, посочи лидерът на ДПС. 

Павел баня6

Кой щял да бъде първи, кой – втори, няма никакво значение, структурата на парламента ще е същата. Те, като отказват да си говорят помежду си, какво ще стане? 13 пъти ще ходим на избори? Няма такъв филм! Няма безгранично търпение, възмути се Карадайъ. И призова: „Трябва да създадем политически модел, който да решава проблемите на хората.”.

Мустафа Карадайъ припомни, че ДПС влезе в управлението през 2001 г., когато икономиката бе разбита след приватизацията и имаше огромна инфлация. През 2009 година, когато Движението излизаше от управлението, България вече почти нямаше дълг, само 1 млрд. дълг остана невърнат. Фискалният резерв бе 8,5 милиарда.

Последвалите експерименти ни доведоха дотук – страната в момента е с над 40 млрд. лв. дълг. Борисов трупаше по 2 млрд. на година и в края на 2020 година дългът на страната беше 20 млрд. Следващите такива параметри заложиха в бюджета, че ако останат по 15 млрд. дълг на година ще се трупа. Как ще издържи тази система, кой ще плаща този дълг? Ние ще го плащаме, но дали ще ни стигне животът за това? Внуците на нашите внуци ще плащат лукса, който си позволяваме – да експериментираме, каза още Мустафа Карадайъ.

Ние сме вързани за еврото от 1997 г., когато приехме валутния борд, добре, че го има. Сега банковият ни надзор е от Европейската централна банка. Но докато не сме в еврозоната, нямаме гаранциите на еврозоната. Отдавна трябваше да си направим счетоводните стандарти за две валути – лев и евро, за да може гастарбайтерите, като пътуват от Германия за Турция през нощта, да не им казват на бензиностанциите намерете  левове, защото ние евро не можем да вземем. В Одрин никой не те връща, накрая те питат с каква валута ще плащаш. Само пари да имаш, няма никакво значение каква е валутата, каза Карадайъ.

Затова – дайте да се хванем за ръце и да си подредим къщичката. От  нас зависят нещата, обобщи Мустафа Карадайъ.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram