Путин – в шахмата от санкции между Запада и Русия

Една от най-актуалните теми в международен аспект са санкциите, които Западът налага на Русия. И ако слушаме пропагандата, а не логиката, наистина ще повярваме, че след две седмици Русия е рухнала, а руснаците издухали Путин.

Ще споделя моето мнение за тази шахматна партия от санкции между Запада и Путин.

Все повече в мен надделява мнението, че най-големите привърженици на санкциите работят в услуга на Русия. Дали затова получават субсидии от Путин или руският самодържец субсидира техни съветници, няма значение.

Резултатът е важен – санкциите откриват сериозни икономически перспективи за Русия. Същевременно бих казал, че най-сериозните щети от тези санкции ще понесе Европа.

Както вече виждаме, първият резултат от санкциите е близката перспектива за китайския юан да стане световна валута. Това е един супер икономически подарък за Китай, който е резултат от геополитиката на Путин.

Следващата многоходова комбинация от санкциите ще направи супер подарък на арабския свят. Русия ще освободи сериозен пазарен дял за петрол и газ, който дял най-лесно ще заемат арабските шейхове.

Какво ще прави Русия с нейните петрол и газ?

Аз мисля, че ще ги вкара в промишлеността.

Русия притежава необятна земя, води, петрол, газ. Съчетанието от тези ресурси може и вероятно ще превърне Русия в най – големият производител и износител на храни.

Казано по-простичко, ако петролът се вкара в земеделие и в производство на храни, печалбата ще се умножи от 1 на 7.

Русия може да се окаже и най-големия производител на бутикови храни и напитки. Подобно развитие на икономическите процеси просто ще има смазващ ефект за европейските фермери.

Нека погледнем и друга перспектива. Пластмасите са в основата на редица отрасли. А за тяхното производство са необходими петрол и газ. Когато Русия ограничи износа на въглеводороди, е нормално да ги насочи и към индустрията, свързана с производство и използване на пластмаси. Да, мнозина ще кажат, че това са просто празни приказки. Но ако Путин е решил да го направи, то ще стане.

Та, ето това са обстоятелства, които ме карат да мисля, че санкциите, които Западът налага на Русия, са заплатени като мероприятие от лошия Путин.

Тези санкции ще върнат в Русия и олигарсите, които бързо ще разберат икономическата логика, в която единица става седем. Няма какво да се заблуждаваме – до днес Русия имаше наистина икономика като на колония – изнасяше само суровини.

Е, сега санкциите са истински шанс да превърнат Русия в изключително силна икономика. Най-големият губещ от днешните санкции утре може да се окаже икономиката на ЕС.

На този фон е редно да се запитаме и как тези санкции ще се отразят на българската икономика. Развитието на земеделието и производството на храни в Русия практически ще направи българските такива неконкурентни. Готови ли сме ние да реагираме на такава перспектива? По-скоро не. Тогава какво правим? Ето това е въпрос за българските политици. И нека не се успокояваме, че това е невъзможен сценарий.
Та, както каза Медведев, Европа трябва да се събуди и да разбере, че светът е друг.

Защото ако не се събудим, можем в скоро време да станем свидетели на пролетта на европейското недоволство. Просто натам води инфлацията.


И накрая, ще завърша със следното. Както вече казах, по мое мнение, санкциите, налагани на Русия, са спонсорирани от лошия Путин. Време е да се запитаме, кои са получавали облаги от тези субсидии? И нека не се заблуждаваме с крещящите русофоби. Това може да се окаже добра маскировка, която да прикрива тайни взаимоотношения с режима на Путин.

Защото ако се абстрахираме от медийното русофобство и налагане на санкции, то може да си признаем, че Западът даде на Путин всичко, което той пожела – територии, излизане от релсите на икономика типична за страните колонии и възможности за икономическа перспектива./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram