Западът подмами Украйна и я изостави на произвола

Светът се завърна отново към „дипломацията на канонерките“. При нея властва правото на грубата сила, а не силата на правото. Слабите по правило стават жертви. Това показват събитията в Украйна и поредното откъсване на нейни територии от страна на Русия. Днес жертвата е Украйна, вчера бяха други, утре ще са трети. Някога и България е била жертва, когато същите сили – ленинско-сталинските болшевики – изфабрикуваха „македонския етнос“ и в угода на Сърбия го отродиха от България, както вече бяха сторили с обособяването на Украйна и Молдова след – по вчерашните думи на Путин – „Октомврийския преврат“ в Русия през 1917 г.

Живеем в тъжни дни – и заради сълзите на Украйна, и заради радостта на Донбас. Западът подмами Украйна и я изостави на произвола. Лъсна пълното неразбиране на процесите и безсилието на администрацията на Байдън, на ЕС и НАТО. По този повод ще кажа само едно – ако Доналд Тръмп беше в Белия дом днес, нямаше да се стигне дотук. Принципният реализъм, на който се основаваше неговият външнополитически подход, беше уважителен, но много твърд към Русия и имаше много по-голям потенциал за сдържане и намиране на взаимноприемливи решения, отколкото инфантилните истерии и пещерната русофобия на либерал-прогресистите и глобалистите. Писал съм за това концептуално в монографията „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“ (2019). Путин светкавично се възползва от слабостта на САЩ на Байдън, която ясно лъсна с най-унизителния провал в американската история – начинът, по който Байдън изтегли САЩ от Афганистан, оставяйки в ръцете на талибаните модерно въоръжение за 85 млрд. долара.

Обективните исторически процеси, на които даде тласък „доктрината Тръмп“, разградиха окончателно еднополюсния свят и изведоха САЩ от ролята на световен хегемон. Установи се многополюсна геополитическа архитектура, в която международните отношения се моделират на базата на ожесточеното съперничество и противоречия между трите суперсили – САЩ, Русия, Китай. Обаче след отстраняването на Тръмп от Белия дом либерал-прогресистките елити във Вашингтон и Брюксел решиха, че могат да продължават по старому и светът отново се върти около тях. Не разбраха, че има необходимост от нови подходи в променените геополитически реалности.

Резултатите са налице. 

Бог да пази Мира, защото управниците на днешния свят не могат, а може би и не искат!

Източник: Трудд

От фейсбук

Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа

Автор: Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram