Румен Петков: Политическият слугинаж на КЕВР е в съучастие на газовите безчинства на „Булгаргаз“ и Кирил Петков

“Комисията констатира, че „Булгаргаз“ ЕАД е действал на пазара в качеството му на търговец на едро и е спазил правилата за продажбата на газ.”

Всъщност, това решение на новото ръководство на КЕВР легитимира сделките не само на новото ръководство на Булгаргаз, но и на старото.

КЕВР следва да излезе с решение относно предварително спряната Програмата на освобождаване на количества, както и с предложения за нейното оптимизиране по отношение различните видове продукти на Газов Хъб Балкан, което е от съществено значение.

Конкретно за сделките на 4 февруари 2022 г: 37 700 MWh или 18 продажби с 8 контрагента. КЕВР следва да задълбочи проверката и да отговори от тези количества колко са изнесени за други страни и от колко контрагента? Имало ли е препродажба от контрагент на контрагент? В крайна сметка следва да се направи и сравнителен анализ на ценовите равнища на съответната дата?

За сведение последващата продажба от Булгаргаз на 14 февруари 2022г също извършена от “качеството му на търговец на едро” за общо 77500MWh с доставка през м Март 2022 акумулира пропуснати ползи с оглед продажната цена от 150лв на MWh в общ размер над 10 млн. лева.

С неизбежния пореден анекс към договора за доставка на Азерския газ при липсата на междусистемната връзка IGB за промяна на точката на доставка различна от Комотини и новото ръководство на КЕВР и новото Правителство включително и новото ръководство на Булгаргаз легитимират на 100% провежданата политика от Б.Б.

От 1 Октомври 2021г в България съществува лицензиран пазар на природен газ. Ето защо е учудващо защо проверката на КЕВР се ограничава само и единствено до Булгаргаз.

Още по интересен е факта относно кои компании, как и при какви условия са продали останалите количества от 22300MWh на 4 февруари 2022г. Също така кои са контрагентите, техния брой и имало ли е препродажба между тях. В крайна сметка кои са и колко на брой са контрагентите изнесли количествата и за кои страни. Дали това не са количества от Плана за действия при извънредни ситуации, а случая е такъв.

Престъплението е факт и КЕВР се опитва да го прикрие. К.П. доразвива в грабежа Б.Б.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram