Пет варианта за излизане от политическата криза очерта Румен Петков

Пет варианта за излизане от политическата криза очерта председателят на АБВ Румен Петков. Какъвто и вариант да се предприеме обаче, той трябва да бъде предшестван от актуализацията на държавния бюджет. В противен случай той прогнозира тежки последствия социални последствия за големи групи и слоеве на обществото.

Като първи вариант Петков посочи правителство на малцинството, което да реализира определен тип законодателни инициативи, изключително належащи от гледна точка на интересите на страната и на законодателството, свързано с ползване на средствата по Плана за възстановяване. Според председателя на АБВ това е труден вариант в контекста на взаимоотношенията между ПП и ИТН.

Вторият вариант е ново правителство с досегашния коалиционен формат, като основен носител, с мандата на ПП. Предвид обаче поредицата от действия, злепоставящи премиера и в личен план, довели напрежения с депутати от управляващото досега мнозинство, предполага ПП да излязат с нов по-приемлив вариант за министър-председател.

Трети вариант – в рамките на този мандат нов мандатоносител. Като възможен и приемлив вариант Петков посочи КП „БСП за България“.

Възможният четвърти вариант е експертно правителство с ясна програма и ясно разположени във времето задължения.

Петият и най-неприемлив вариант е нови избори. Петков е на мнение, че държавата е институционално неподготвена за целта и като прост пример посочи настоящия състав на ЦИК, в който мандатоносителят не присъства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram