Нинова: С или без Гешев операция “Чисти ръце“ трябва да стигне докрай

Всички са в коалицията на страха и имунитетите, БСП остава единствената опозиция на паралелната държава

„Това, което се случва днес в Народното събрание, не е обсъждане на конюнктурен въпрос, не е обсъждане просто на имунитетите на няколко депутати. Това е големият въпрос за паралелната държава и задкулисието.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

По думите ѝ в последния месец паралелната държава се е прегрупирала, за да оцелее и да продължи да управлява. „Два клана в мафията се сбиха кой да овладее държавата и да продължи да съществува. Мафията се самовзриви отвътре през съдебната система и роди коалицията на имунитета и на страха“, посочи тя.

Според Нинова тази коалиция е изкуствена по политически и морални причини, а е естествена единствено, за да спаси кожите на няколко души. „Абсолютно шоково е, че тези, които арестуваха Борисов, днес му пазят имунитета.  А Борисов, който свали правителството на ПП, днес се прегърна с тях, за да спаси себе си. Това няма никакво обяснение – нито политическо, нито морално“, убедена е тя.

Лидерът на БСП коментира твърденията, че прокуратурата се използвала като политическа бухалка: „Прокуратурата не съди, прокуратурата само дава доказателства, а съдът преценява дали те са годни или не“, обясни председателят на партията.

Нинова припомни замисъла на комисията за имунитетите, който всички чуха в записа от заседанието на ПП – замислена като пералня, да работи 6 месеца, докато се изперат взаимно.

Лидерът припомни факти от не толкова далечната 2020 г.: „ПП не съществуваше, а „Възраждане“ още ги нямаше и тук. Тогава по инициатива на тогавашните народни представители, които са ГЕРБ, БСП, ДПС, “Обединени патриоти“ и “Воля“, въведохме контрол върху главния прокурор, за да го изслушаме.“

Нинова представи пълна папка, която свидетелства за битката на БСП с паралелната държава. „В началото на 2017 г. изслушахме Гешев. ГЕРБ и останалите партии го подкрепяха и ръкопляскаха на отчетния му доклад. Какво направи БСП тогава?“, попита тя и продължи: „Колко време е нужно, господин Гешев, за да отговорите на българското общество автентични ли са снимките от спалнята на премиера, автентични ли са парите в чекмеджето, автентичен ли е гласът в онези записи? От 2017 г. сме Ви пуснали 15 сигнала за корупция по висшите етажи във властта при управлението на ГЕРБ“, посочи тя и даде пример със сделката за ЧЕЗ и концесията на летище София.

„И тогава Вие всички, които сте си избрали Гешев и Ви пазеше от всичко това, Вие му ръкопляскахте. Какво стана, че сега се криете от правосъдието и казвате, че това е политическа бухалка?“, попита Нинова.

Лидерът на партията е категорична, че „БСП за България“ не е мръднала на йота от това, което иска – разграждане на паралелната държава, където и да се намира тя. „И ние апелираме, операция „Чисти ръце“, с или без Гешев, да продължи докрай. Да продължи във всички партии, министерства, редовни и служебни кабинети – навсякъде, където се крадат 10 милиарда лева годишно“, посочи тя и уточни: „Защото след малко ще обсъждаме бюджет, ще се вайкате, че няма пари за майчинство и пенсии, защото ги крадете 10 милиарда годишно 12 години при управлението на Борисов.“

По думите на Нинова БСП няма да подкрепи създаването на комисия за имунитетите. „Няма да бъдем частичка от пералнята, която в момента сглобявате. Няма да излъчим и представители в тази комисия“, категорична е тя и се обърна към „Възраждане“, които твърдят, че по друг начин няма как да бъдат свалени имунитетите: „Ами нашето предложение залата директно да гласува „за“ или „против“. Чакаме го да влезе по волята на председателя, който очевидно не е пръв между равни“.

Според лидера на партията БСП 7 години се бори неотлъчно с паралелната държава, въпреки всички удари и “моркови“, които търпят: „Комисия 6 месеца, пералня, прикритие и прегрупиране на паралелната държава, уважаеми българи, да управлява и да ви краде по 10 милиарда лева годишно. Ето това е.“

Нинова припомни своя реплика от годините, когато Борисов беше премиер: „Казах му: “Излез отвън да се разберем като мъже.“ Да излезе и да поеме отговорност“, призова тя и допълни: „Твърдя, че е страхлив. И в момента го няма поне да се защити“, посочи тя и се обърна към Георг Георгиев от ГЕРБ: „Вие по това време, на една снимка, с прегънат кръст, му целувахте пръстена на ръката. Така че не ми говорете за страх и за смелост.“

„Днешното решение би трябвало да бъде тези депутати сами да си дадат имунитетите“, категорична е Нинова и добави: „Страхливи са, нямат грам чест, нямат грам достойнство, нямат мъжество. Ние не участваме в комисия „пералня”. Ще се борим докрай с паралелната държава, където и да се намира тя. Ще подкрепяме операция „Чисти ръце”, независимо от кой главен прокурор се провежда“, обобщи лидерът на БСП и се обърна към ПП: „Искате опозиция да ви легитимира пералнята? Не. Няма да стане“, категорична е тя.

На внушенията от ГЕРБ, че доскоро БСП управлява с „Продължаваме промяната“, Нинова отговори: „Ние сме доволни от това управление, защото то се създаде и работи за унищожаване на модела на управление „ГЕРБ“ и Бойко Борисов. Това, че след това се изметнаха и се прегърнаха с мафията, срещу която тръгнахме да се борим, си е техен проблем. Ние оставаме принципни и последователни.“

Нинова посочи и още една причина, поради която социалистите са доволни от това управление: „20 млрд. лв. стигнаха до всеки български гражданин, чрез увеличаване на майчинството, до пенсионера, с изчислението на пенсии, през работниците, на които се увеличи минималната заплата, през ваучерите за храна по време на COVID, през хората с увреждания, на които се увеличиха добавките – това се казва управление“, посочи тя.

„Вижда се, че всички се обединихте да нападате БСП и мен персонално. Това доказва само едно: че всички сте в коалиция на страха и имунитетите и БСП остава единствената опозиция и на страна от това задкулисие и паралелна държава“, посочи тя.

Нинова застана зад думите си относно прокуратурата, като припомни: „По онова време ГЕРБ, които контролираха Иван Гешев, го изпратиха вътре в БСП да участва във вътрешнопартиен преврат. Това да се е случвало в някоя друга партия? Не. Тогава главният прокурор поиска от мен, от ръководството на партията, протоколи от партийно заседание, разпити на участници в партийно заседание, преброителите на заседанието как са броили гласовете за изключването на Кирил Добрев. Това да се е случвало на някой друг от вас? И по този повод съм казала, че прокуратурата се ползва като политическа бухалка и потвърждавам“, обясни тя и допълни, че това е директно нахлуване в една партия, за да се овладее тя от ГЕРБ.

„Ние това го изживяваме 6 години. ГЕРБ създаде вътрешната опозиция. Кметовете на ГЕРБ дадоха всички договори и обществени поръчки на членове на БСП. Хранехте ги, насъсквахте ги, за да смените ръководството на БСП, за да овладеете партията и да ги ползвате така, както сега ползвате всяка една друга партия за резервна гума и изтривалка. Е, не ви се получи“, посочи лидерът на социалистите.

На финала Нинова даде на народните представители един изстрадал съвет: „Ако наистина ще се борим с паралелната държава, трябва да започнем от себе си. Ние сме единствената партия, която го направи преди 5 години. Затова не приемаме да ни натискат  копчето нито от едните седалки, нито от другите, нито от някой отвън. Останахме единствената свободна и независима партия, която взима решенията си сама. Защото проведохме битката за паралелната държава първо при себе си и се изчистихме от олигархията“, обясни тя и допълни: „Защото Гергов не е член вече на БСП. А вие му давате Варненската дупка и Пловдивския панаир. Ето за това иде реч. Искате ли да борите паралелната държава, започнете от себе си“, заключи лидерът на БСП.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram