Костадинов: Не може да даваме преднина на чуждото преди родното

„Възраждане“ ще подкрепи НАЗ, ако последва примера на сродните ѝ организации в Румъния и Чехия

През  последните три месеца в България са внесени над 300 хил. тона слънчоглед от Украйна. Никой не контролира този внос относно фитосанитарния контрол, което означава, че ние не знаем какво точно се внася и дали е подходящо за консумация от българските потребители.

Отсъствието на фитосанитарен контрол поставя под съмнение качеството и би могло да постави в риск здравето на всеки българин.

„Възраждане“ ще подкрепи   Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), ако същата реши да поиска от българското правителство  да се затворят границите заради вноса от Украйна на зърнени и маслодайни култури.

Внасянето на зърнени и маслодайни култури от Украйна поставят в затруднено положение  българските производители, тъй като внесеното е на много ниска цена, само за да бъде изкупено. Освен съмнителното качество, което има, по този начин срива родното производство заради цената.

Предвид времената, в които се намираме, и затрудненията, пред които са изправени всички производители в България с евтиния внос със съмнително качество, България рискува да се откаже и от малкото продоволствена независимост, която има като държава.

Известно е, че едва 20 % от стоките в големите  хранителни вериги  са български, което в усложнената обстановка в целия свят ни изправя пред опасността да не разполагаме с храна, произведена в България

Известно ни е също, че българите са  сред най-бързо изчезващите нации в света, а липсата на качествена храна би довела до ускоряване на тази мрачна статистика.

„България не може да си позволи да внася зърно, което не е преминало фитосанитарен контрол, и да го предлага за консумация на гражданите си. Не можем да си позволим и да затваряме повече производства, а  вносното да е преди родното.

Ако НАЗ реши да организира протестира по примера на сродните ѝ организации в Румъния и Чехия, „Възраждане“ ще ги подкрепи с всички сили и на площада. Ще внесем всички видове запитвания и ще противодействаме на поредната атака, която идва отвън. Този път към българското производство“, коментира пред граждани  д-р Костадинов – председател на парламентарната група на „Възраждане“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram