ИТН: 50% от българите искат президентска република

 „Има такъв народ“ дава пресконференция по повод предложения от партията референдум за промяна на държавното устройство от парламентарна в президентска република.

Те представиха социологическо проучване на френската агенция „Ипсос“, според чиито резултати 50% заявяват подкрепа за промяна на държавното управление в президентска република, а 46% са против.

Проучването е проведено по метода телефонно интервю сред 1000 респонденти у нас в периода 19 декември 2022 г. – 10 януари 2023 г.

53% са съгласни с идеята за провеждане на референдума, а 44% не са съгласни. Най-висока подкрепа идеята среща сред хората на възраст между 18 до 45 години – около 60%.

44% биха се включили в подписката за свикване на референдума, а 46% не биха.

26,1% от запитаните са удовлетворени от настоящето ниво на демокрацията в България, докато 73,1% заявяват липса на удовлетвореност.

87% не вярват на Народното събрание. над две трети не вярват на Министерски съвет и прокуратурата – 70 и 66 процента съответно. Заявеното доверие към съда 37%.

Висок кредит на доверие има към президента: 61% му вярват, а само една трета изразяват недоверие. В съответствие с това само 8% заявяват, че правомощщията на президента трябва да бъдат ограничени, докато почти половината (45%) иста разширяването им. 43% са доволни с настоящщите правомощия на държавния глава.

49% смятат, че правителството трябва да се предлага от президента, а 38% са за това кабинетът да се предлага от партия./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram