Иса Бесоолу – истинският визионер

Той е Иса Бесоолу. В Павел баня всички го познават – от децата до най-възрастните, и го споменават с добро. В годините е помагал на кого ли не с каквото може. Давал е хляб на не един и двама души. Поддържал е цели семейства. Него просто го обичат.
До преди четири години беше успешен бизнесмен, но не от онези, които гледат само за себе си, а от тези, чието сърце се трогва от всяка човешка съдба. Той е от хората, които не могат да бъдат безучастни и да са встрани от проблемите на обществото. В неговия дневен ред са и въпросите от дневния ред на Община Павел баня.
През есента на 2019 г. се кандидатира за кмет на Общината и печели доверието на павелбанци. И така от първия си работен ден като градоначалник той не спря да работи с хъса и енергията, които, само човек като него, може да притежава.
За него четири години нямаше затворени врати. Няма министерство или друга институция, в която да не е бил, за да търси решения на дългогодишните проблеми на общината, за да търси финансиране за ремонти и строителство. 
И ако беше лесно, нямаше да се падне на него. Но той е от хората, за които трудностите са просто предизвикателство. Той не се притеснява да носи отговорност за действията и решенията си. Когато има проблем, той е в стихията си. Не оставя днешната работа за утре, нито някой друг да „вади горещите въглени от жаравата“ вместо него. Обича да казва: „Ако има проблем, дай, аз ще го реша!“ Всъщност той е човек на действието и не се крие зад ничий гръб. Той е Иса Бесоолу – кметът на Община Павел баня (2019-2023) и кандидатът за кмет (2023-2027).



И затова започна от най-трудното – от възстановяване на ВиК и пътната инфраструктура.
Асфалтира пътища – главни и второстепенни, в селата и града. Благодарение на него, на ръководството на ДПС и заместник – председателя на партията Халил Летифов бе ремонтиран пътят от с. Горно Сахране до „Гердеме“ и от „Гердеме“ до гр. Павел баня.
В процес на асфалтиране по проект на МРРБ, на стойност 7,8 млн.лв., е пътят от село Скобелево до село Горно Сахране. Само за 2023 г., по предложение на Иса Бесоолу, за ремонти по пътната инфраструктура в Павел баня и селата са отделени 1,7 млн.лв. На много места са подменени тротоарните настилки, а там където липсват такива, са изградени нови. Като кмет той направи паркинги със свободна зона за паркиране, защото мислеше не само за павелбанци, но и за хилядите туристи, които целогодишно посещават курортния град. Той знае, че когато градът е чист и подреден, ще бъде притегателно място за туристите.
Само в периода 2020-2021 г., благодарение тогава на ВиК-Стара Загора и с ресурс от Община Павел баня, Иса Бесоолу започна подмяната на 20 км водопроводна мрежа, обхващайки всички населени места в общината. Свърши работа, която може би години наред не е била на дневен ред за никого.
По време на мандата си постигна рекордна събираемост на местни данъци и такси – над 95%. 
Тези пари той инвестира в чисто нова сметосъбираща и почистваща техника, в т.ч. и при зимни условия, и така постигна намаляване разходите за горива от общинския бюджет. С решението си за тази инвестиция, той сякаш предчувстваше, че цените на горивата ще се увеличават, което щеше да доведе до свръх разходи за издръжка на морално остарялата с годините общинска техника.



Паралелно с пътната, Иса Бесоолу не спря да търси възможности за подобряване и на образователната инфраструктура. „Трябва да работим за запазване на всички училища в община Павел баня. Дори едно училище да затвори, ще е грях“, категоричен е той през целия си мандат. Затова само за последната една година в общината са инвестирани 1 602 410,12 лв. в подновяване на образователната инфраструктура в училищата и 853 444,34 в детските градини.
Над 1,6 млн.лв. са постъпили в делегираните бюджети на училищата в павелбанско по изработени от Общината и одобрени от МОН проекти. Тук са училищата в селата: Търничени, Осетеново, Манолово и Габарево, спортна площадка в Скобелево. През лятото на 2023 г. започна изграждането на новия физкултурен салон в ОУ ”Христо Ботев” в Павел баня. Внесени са и очакват резултат от МОН и по Плана за възстановяване и устойчивост проекти за над 800 000 лв. Одобрени и изпълнени са проектите за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в различни детски градини на територията на общината.
Заедно с образователната инфраструктура, в мандата на Иса Бесоолу се подобряваше и градската среда. Дострои сградата на Общинска администрация и я превърна в истинско бижу, пред което величествено, отново по идея на Бесоолу, се издига единственият паметник на Васил Левски в Павел баня, защото казва той: „Не може в Павел баня да няма паметник на Апостола!“.
Бесоолу разшири и културния календар на Павел баня, където всяка година се провеждат празници, за които дълго след това се говори.

През четирите години на неговото управление от общинския бюджет бяха отпускани средства за финансиране на ФА „Детелини“, пенсионерските клубове, кукерските състави, ФК „Тунджа“ и ФК „Габровница“. Бяха издадени и сборникът „Талант и труд“ със съставител учителят по английски език Синела Милева и уникалната книга „За Тъжа“ с автор Мариана Бечева. Ремонтирани бяха храмове. Свършена бе и още много работа.
Ако през 2019 г. положиха началото, то днес вече Бесоолу, заедно с общинските съветници от ДПС, имат основата, върху която да градят.
Продължаваме по пътя на „новото начало“, което дадохме на Павел баня в първия ми мандат. Искам градът ни и селата ни да са чисти. Искам хората да живеят в сговор и мир, независимо от етнос, религия и цвят на кожата. Искам да няма разделение, а единство и заедност. Това ми е приоритет“, казва Иса Бесоолу, който е кандидат за кмет за втори мандат на Община Павел баня и водач на листата с кандидати за общински съветници на Община Павел баня.


За Иса Бесоолу – за кмет на Павел баня, и листата с общински съветници от ДПС гласувайте с № 57 в бюлетините!



Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram