Иван Ченчев, БСП: Бюджетът за спорт за тази година е вдигнат с 26%

Това говори за един насочен бюджет по проблемите в спорта, смята социалистът

„Физкултурните проблеми са един проблемите, който си стои, въпреки приказките на предишното управление, въпреки изсипаните милиони там. Много от българските училища не разполагат с физкултурни салони. За радост, има много пари, които са отпуснати в бюджета за 2022 г., който е много социален. Освен това той е много целево насочен бюджет.“ Това заяви Иван Ченчев, заместник-председател на парламентарната група на “БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, в ефира на България он еър. Той отчете като положителна практика, че вече всички пари в българския бюджет, който е около 63 млрд. лв., минават през парламента и през очите на хората. „Спря се вече порочната практика с ПМС-тата, с джипката и всичко останало“, допълни социалистът.

„В новия бюджет има 15 млн., които са предвидени за строеж на спортни обекти и физкултурни салони. Бюджетът за спорт за тази година е вдигнат с 26%, като от 97 млн. миналата година, сега ще бъдат 125 млн. Освен тях има едни 100 млн., насочени в образованието, като вътре във тях се включват и средства за извънкласни дейности и спорт“, обясни председателят на спортната комисия в предаването “България сутрин“. Той допълни, че всичко това говори за един насочен бюджет по проблемите в спорта.  

Във връзка с нарастващата агресия сред децата Ченчев заяви, че в България всяко едно звено поотделно знае за какво става дума и взима абсолютно адекватни мерки, и посочи къде проблемът: „Свиках извънредно заседание на спортната комисия точно по този проблем и поканих съответните институции и се оказа, че всяка една поотделно прилага мерки, но нямат координация. Разбрахме се те да изпратят предложенията и програмите си към Комисията.“ Той уточни, че предложенията вече се обобщават и ще бъде изпратен доклад на спортното и образователното министерство, в който ще има конкретни предложения.

По думите му превенцията е най-важна, а спортът е едно от нещата, които тотално могат да извадят едно дете от състояние на насилие и емоционална зависимост. 

„Комисията направихме среща с директорите на всички спортни училища в България, за да чуем проблемите и там. Оказа се, че такова нещо май не беше правено досега. Статистиката сочи следното – има 6 държавни спортни училища в България и 19 общински, това са спортните училища в страната“, каза още Иван Ченчев. Той даде пример с град Бургас, където няма сграда за спортно училище, а то се помещава в общежитие.

В студиото социалистът изнесе следните  факти, които сочат тревожна статистика: „На телефона за насилие над деца има над 35 000 обаждания. 719 случая има на физическо и психическо насилие. Повечето от обажданията са от момчета.“ 

На финала Иван Ченчев изрази надежда, че има заинтересованост от страна на институциите в тази сфера.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram