Драгомир Стойнев, БСП: В бюджета 20 млрд. отиват за социални разходи

Това е бюджет, който полага основата на един дълготраен и устойчив икономически растеж

„Това е първият бюджет на управляващата коалиция и няма как да не бъдем доволни. В крайна сметка близо 20 млрд. от общия бюджет отиват за социални разходи. Крайно време беше държавата да изпълни своите функции така, както е записано в преамбюла на Конституцията на Република България, а именно, че сме социална държава.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва“ той посочи част от социалните придобивки, които са изключително важни и от левицата дълго време са се борили за тях: безплатни детски градини и ясли, 710 лв. минимална работна заплата, 710 лв. за втората година от майчинството, двойно увеличаване на капиталовите разходи, увеличение с 30% на капиталовите разходи на общините, болниците в отдалечените райони ще бъдат отделно финансирани, извън здравната каса, а неплатеният отпуск ще се брои за осигурителен стаж. „Те ясно показват намерението на управляващата коалиция да има социална справедливост. Това не може да стане изведнъж, а бюджетът е стъпка в правилната посока“, допълни социалистът.

Във връзка с пенсиите Стойнев обясни, че наистина е имало объркване, което е свързано с ковид добавката. „От този месец НОИ ще я изплаща отделно от пенсиите, за да е ясно на пенсионерите каква сума получават по пера.“ Той допълни, че ще има и осъвременяване на пенсиите с 6.1%, а в момента се работи и за тяхното преизчисляването от 1 юли.

По отношение на бизнеса социалистът обясни, че ще продължават компенсациите за ковид кризата. „Това е бюджет, който полага основата на един дълготраен и устойчив икономически растеж. Сега държавата влиза в ролята си, влиза в икономиката и става и инвеститор. Не случайно се отделят и огромни средства за развитие на индустриалните зони“, заяви Драгомир Стойнев с допълнението, че от  БСП отдавна се борят за това.

Социалистът очаква, че управляващата коалиция изцяло ще подкрепи бюджета, който влиза в Народното събрание и счита, че недоразуменията са предварително изчистени.

Във връзка с енергийната криза Стойнев обясни, че държавата няма да остави общините, детските градини, яслите, църквите, храмовете и джамиите, но предложението на ГЕРБ за 100% компенсация е “популистка акция“. „Всички тези компенсаторни механизми са работа на изпълнителната власт. Не случайно от ГЕРБ не бяха изчислили колко ще струва тази помощ, защото самите те не могат да го направят. Правителството ще има среща с Националното сдружение на общините в страната, с представителите на различните религии и ще се намери необходимия компенсаторен механизъм така, че да няма проблем“, обясни той, като допълни, че тези хора да са свободния пазар, е именно грешка на управлението на ГЕРБ.

По отношение на КЕВР Драгомир Стойнев заяви, че тя трябва да бъде изцяло независима. „Не е работа нито на изпълнителната власт, нито на законодателната, да казват какво трябва да прави КЕВР“, заключи социалистът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram