Георги Гьоков: Оставката на Благовест Кирилов е сигнал за подготовка за манипулация на изборите

Ще възразяваме и ще подаваме сигнали срещу всякакви опити за вмешателство в изборите, очакваме реакции от отговорните институции

„Сигналът, който дава Благовест Кирилов с подаването на своята оставка, е тревожен и намирисва на подготовка за манипулация от резултатите от изборите – например засилване на резултата на „правилните“ партии и смъкване на резултатите на „неправилните“ партии“. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гьоков в ефира на bTV Радио.

Той припомни, че един от мотивите за оставката на зам.-министъра, които самият Кирилов посочи, е, че  изборът за независими членове на борда на директорите на „Информационно обслужване, което се занимава с отчитането на изборните резултати, не е съставен според резултатите от конкурса.

„Бордът на директорите е съставен не според конкурса, а според предпочитанията на някой – кой е този някой, всички могат да имат представа. Това, че Кирилов не приема това назначение и липсата на прозрачност на процесите по назначенията ще доведат до последствия, които ще оставят съмнения в нормалното протичане на предстоящите избори. Има дори риск от манипулация на изборите“, допълни Гьоков.

Той припомни още, че БСП сигнализира ОССЕ и ПАСЕ  преди седмица за недопустима намеса от страна на служебното правителство в изборите чрез изявления на отделни негови членове, които правят негативни и неверни твърдения и внушения за състоянието, ролята, политиките, бъдещето на БСП.

„Ще възразяваме и ще подаваме сигнали срещу всякакви опити за вмешателство в изборите и ще очакваме реакции от отговорните институции, включително и прокуратурата. Очакваме от всички партии и от неправителствените организации да се обединим всички в непримиримост към опитите за манипулация на изборите, за да гарантираме честни избори. Трябва по всякакъв начин да върнем доверието на българите в изборния процес и да гарантираме, че техните гласове са отчетени правилно“, категоричен бе социалистът.

Гьоков коментира и изключените от Конгреса членове на БСП, както и напусналите сами редиците на левицата:  „На първо място стои въпросът – леви ли са тези хора, социалисти ли са, или са само партийни членове, попаднали в БСП заради някакви лични интереси? Отговорът тук е много ясен. На второ място е въпросът, това хора, които са работили всеотдайно за БСП ли, са или са хора, които са работили само когато те са на първа линия, т.е. когато се касае личния им бизнес и интереси?“, попита  социалистът.

„Когато кандидатът ни за кмет на Перник се яви на изборите през 2019 г., цялата партия застана зад него и той спечели изборите, а на последвалите парламентарни избори през 2021-2022 г. – редовни, извънредни, Перник остана дори без народен представител. Същото е и в Пловдив – общински съветници, които пловдивската организация на БСП номинира и избра с подкрепата на цялата лява общност, предадоха лявата идея и интересите на пловдивчани, гласувайки заедно с ГЕРБ в интерес на олигархични кръгове в ущърб на пловдивчани“, допълни Гьоков.

Той попита още, защо напускайки БСП, тези хора не напускат постовете си, които са заели от името на БСП и с подкрепата на БСП. По думите му, напускащите са хора, които не са работили за БСП последните 4 години, а напротив – против БСП, а тяхното напускане едва ли ще се отрази в подготовката и представянето на БСП на предстоящите избори. 

„По всякакъв начин се правят внушения, че едва ли не БСП е пред някакъв апокалипсис и се случва масово напускане на партията. БСП следва последователно традиционните си леви политики и не отстъпва от тях. Всички леви хора и всички социалисти го виждат. Хората виждат коя е лявата партия и кои са хората, които отстояват само личните си интереси“, допълни той.

Социалистът коментира и новата коалиция „Левицата“: „Много е претенциозно да се наричаш коалиция „Левицата“ и да претендираш за представителство на левите хора, след като не си намерил начин за диалог с основната лява партия в политическото пространство – БСП. Досега чувам само объркани разнопосочни послания от тях, които само объркват хората.  Правят едно говорене без гаранции за реализация. Защо не говорят с БСП, когато ние сме доказали, че следваме политики в подкрепа на българите, а разбиват лявото? Може би, защото искат да са начело в изборите и само те да представляват лявото, или защото така са им подсказали или заповядали“, каза Гьоков.

„С едно съм съгласен с тях, че България има нужда от силна и обединена левица, която да отстоява мира и да защитава истински работещите хора, но не виждам у тях градивност и желание за такава силна и обединена левица, дори напротив – направиха много за разединяването и отслабването ѝ . В същото време дясното се обединява и военолюбството там надделява”, коментира още той.

„Ясно е, че целта на новата лява коалиция е да привлече от избирателите на БСП. Виждам, че всички бивши членове на БСП се опитват да спечелят левите хора за сметка на БСП, но го правят по безсмислен начин. Вярвам, че чувството за съхраняване на левия електорат ще надделее и той няма да предаде БСП. Положението на българите, на лявата част от тях, е много лошо, рано или късно, тези хора ще си намерят идентичността и ще подкрепят БСП. Бъдещето е лявото, защото това е човешкото, това е мисълта за хората“, каза в заключение Георги Гьоков.                                                                                                

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram