Проф. Михайлов, БСП: Изненадан съм от изявленията на президента Радев, хубаво е да чуе улицата

България ще бъде вкарана в много тежка ситуация, ако някой с лека ръка зачеркне актуализацията на бюджета, предупреди депутатът от левицата 

“Внимателно проследих изявленията на президента Румен Радев, който беше кандидат на БСП и промотиран от нашата партия и на първите, и на вторите избори, и останах изненадан. И премиерът, и президентът са най-важните куриери и емисари на българската нация по света и е гордост да бъдеш куриер на България. Но като че ли се забравя, че премиерът и президентът изпълняват волята на българския народ, а волята на българския народ е представена в българския парламент.” Това каза народният представител от “БСП за България” проф. Георги Михайлов в предаването “Добро утро, Европа” по Euronews Bulgaria.  

Той не се съгласи и с тезата, че проблемите в държавата не могат да се решават от улицата. “Сегашните промени, които ликвидираха фасадната демокрация на една партия, дойдоха с помощта на Румен Радев с протестите от улицата. Демокрацията в Полша дойде с протести от улицата. Парижката комуна е легендарен пример за демокрация, дошла от улицата. Улицата е много сериозно гражданско понятие, което отразява острата нужда от развитие на гражданските процеси и няма смисъл един човек, който олицетворява за нас истината през последните години, да не намери себе си, както каза премиерът, много бързо и да попита тези, които сега са на улицата, дали някъде в съзнанието си не е допуснал грешка”, посочи депутатът от левицата. 

“Ние виждаме, че задкулисието не си е отишло. Една партия, която дойде в името на промяната, която декларираше, че ще приключи с фасадната демокрация, само за 12 месеца от доверие, което надминаваше 20%, се срина в социологическите проучвания и едва преминава 5%. И реши да смени своята политическа позиция, в лицето на нейния лидер, разбира се, защото в нея има и много достойни хора. Всичко това подсказва за сериозно задкулисие”, подчерта проф. Михайлов.   

Той бе категоричен, че БСП винаги е готова за избори, но сега не време за тях. “Изборите не са просто нещо. Ние се убедихме миналата година – от четири проведени избора, три за парламент и един за президент, докъде стигна България без парламент. Това ли искат сега кукловодите? Защото без парламент, държавата е блокирана, решенията се вземат еднолично, а е нужно вземането на много решения, които се осъществят чрез работа между парламента и изпълнителната власт”, коментира Георги Михайлов. 

“Никой никъде не търси да пазарува, нито парламентът е тържище за купуването на мнението на някого. Всеки човек търси поддръжници на идеята, която той изповядва. Ние изповядваме идеята за продължаване на пътя на българската нация към реформи в областта на съдебната власт, на икономиката, на социалната политика, което се вижда и в актуализацията на бюджета, защото 12 години предишните управляващи не намериха силите да повишат пенсиите. Сега това повишаване идва в условията на повече от 12-годишен геноцид срещу българските пенсионери. Така че този въпрос е много сериозен, както е сериозен въпросът за подпомагането на семейства с деца, както и другите въпроси от социалната част на бюджета”, каза още депутатът от БСП.  

Според проф. Михайлов  ще се намери мнозинство, за да бъде приет бюджетът. “Не вярвам, че ще има политическа партия, която ще се опита окончателно и безвъзвратно да провали актуализацията на бюджета. С лека ръка да се зачеркне този бюджет, това означава да се хвърли страната в изключително тежка ситуация”, категоричен бе той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.