Кой е Николай Иванов, кандидат за кмет на Пловдив

Николай Иванов е роден в град Пловдив на 24 май 1970 година в семейството на инженер Мария Даскалова и автомеханик Тодор Иванов. Израства в район Северен, с разговорното име „Кършияка“, в района на парк хотел Санкт Петербург. Посещава детска градина Славейче, начално училище „Петър Ченгелов“, днес „Райна Княгиня“. От 3-ти до 5-ти клас е в спортната паралелка по плуване към ОУ „Кочо Честеменски“. От 5-ти до 7-ми клас учи в Средно спортно училище (ССУ) „Васил Левски“, паралелка плуване. 0т 8-ми до 10-ти клас учи във френска паралелка на ЕСПУ „Лиляна Димитрова“ с класен ръководител Иван Даскалов и преподавател по френски Елисавета Апостолова, където завършва с отличен успех 5.72, като преминава и през УПК в Техникум по текстил и обувно производство, специалност „Технология на обувното производство“. В редовете на Българската армия завършва НШЗО „Христо Ботев“ в град Плевен с офицерско звание като радиотелеграфист средна мощност. Висшето си образование завършва в СУ „Св. св. Климент Охридски“, специалност „География“ с профил „Геоморфология и картография“ с дипломна работа „Геоморфологична оценка на природоресурсния потенциал на град Пловдив и околностите“, с научен ръководител професор Георги Балтаков.След което има 8 години стаж като учител по География и икономика, от които 2 години във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ – Пловдив и 6 години в Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Доктор Иван Богоров“ – Пловдив.

          От 2007 година Николай Иванов е управител на „Българска строителна къща“ ЕООД, „Българска туристическа къща“ ЕООД и „Салон на туризма“ ЕООД. От 2020 година е докторант в направление „Науки за земята“ специалност „География на страните – (Регионална и Политическа география)“ с научен ръководител проф. д-р Марин Русев. Работи върху дисертация на тема „Дифузни фактори в европейското цивилизационно пространство“.

          Николай Иванов е участник в множество обществени каузи в Пловдив. През 2012 е участник в протестите срещу незаконното строителството на територията на Хълма на Освободителите в участъка на бившия ресторант Голям Бунарджик. През 2013 е участник в протестите срещу високите сметки за ток на територията на град Пловдив. През 2014 година се включва в протестите срещу опита за незаконно подземно строителство на територията на „Цар Симеоновата градина“ в Пловдив. През 2014 протестира срещу незаконното строителство на Зоокът в Пловдив на територията на Гребния канал. От 2015 насам участва активно в протестите срещу строителството на втория гребен канал в крайречната гора на река Марица, срещу проекта за Екопарк Пловдив, при който ще се бетонира коритото на река Марица, в протестите срещу застрояването на хълма Небет тепе, участник и подкрепящ и много други национални и обществени каузи. През 2013 на 8 март, на дадена лично от Николай Иванов пресконференциия в БТА Пловдив, той поиска оставката на кмета от ГЕРБ Иван Тотев, заради съмнения в конфликт на интереси между бизнеса на семейство Тотеви и управлението на кмета Иван Тотев. Николай Иванов е два пъти кандидат за кмет на Пловдив, през 2007 и 2011г., при които опити изучава технологията на процеса кандидат за кмет на Пловдив и придобива съответен опит. През 2020 се включва в протестите срещу третия кабинет на Бойко Борисов и коалиционните му партньори.

          Николай Иванов е учредител на Българско географско дружество, член на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.Участник в състезанията на клубовете на плувци ветерани в Пловдив и страната. Притежател на кафяв колан от карате стил Шотокан. Владее руски, френски, немски и английски език.

          На 25.10.2022 година Николай Иванов обяви кандидатурата си за кмет на Пловдив, година по рано преди местните избори през 2023 година октомври, и започна кампания за спечелване на доверието на пловдивчани. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram