Единствено ПП „Възраждане“ може да нормализира отношенията с Русия

В началото на тази година геополитическата обстановка изключително много се усложни с противопоставянето на Великите сили и положението ескалира със започването на военния конфликт в Украйна. Необходимо беше България да реагира адекватно като запази неутралитет и прагматично да защити своя национален интерес, за което още от началото настояваха от ПП „Възраждане“.

Какво в действителност обаче се случи?

На 24.02.2022 г., с началото на конфликта, Народното събрание прие декларация, с която определи Руската федерация за агресор и изрази подкрепа за налагането на пакет от мерки и санкции от ЕС върху нея, с цел деескалация на напрежението. Единствено ПП „Възраждане“ гласува против, заявявайки, че санкциите първо няма да доведат до положително разрешаване на сложната ситуация и второ – твърде е вероятно да има ответна реакция и трайни негативни икономически последици за България. Неща, които към днешна дата вече са факт.

Вторият важен момент за отношението на българската държава към Руската федерация беше гласуването за предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна, на което само народните представители от „Възраждане“ гласуваха против и реално България се включи пряко във военния конфликт. ПП „Възраждане“ реагира остро на единодушното решение на евроатлантическите партии и организира множество протести в цялата страна, за да защити застрашената национална сигурност. Въпреки че България от началото на конфликта предоставяше оръжие на Украйна чрез трети страни, официалното решение за военна помощ превърна страната ни в пряко участваща и мишена за ответни действия. 

Безпрецедентен момент в отношенията между България и Русия беше и изгонването на 70 руски дипломати и служители, извършено от Кирил Петков, след като правителството беше свалено с вот на недоверие.  Този акт явно имаше за цел окончателно да развали възможностите за сътрудничество между България и Русия и да покаже на чуждестранните покровители на българския мин.-председател, че може да се разчита на него за изпълнението на всякакви поръчки. ПП „Възраждане“ подаде сигнал до прокуратурата срещу Кирил Петков за „престъпни действия“ и „използване на структурите на държавната власт за лична изгода“.  

Факт е също така, че преговорите с „Газпром“ бяха прекратени от българското правителство по настояване на Кирил Петков и с писмо на зам-министър на енергетиката, което нареди на „Булгаргаз“ да не отваря сметка, по която Руската федерация желаеше да продължат плащанията, за да превалутират в националната си валута. България отказа да спази това условие, въпреки че имаше тази възможност и други европейски страни се възползваха от нея. Народният представител Искра Михайлова многократно изиска писменото решение, с което се упълномощава зам.-министъра да спре плащанията към „Газпром“, но официален документ така и не беше предоставен на ПП „Възраждане“. Представителите на правителството продължиха да обясняват по медиите за нуждата от енергийна диверсификация на България, но единственото, което успяха да постигнат беше да осигурят доставката на два танкера американски втечнен газ и да разговарят за руски газ през посредници, но на многократно завишена цена.

Какво предстои?

Днес България е изправена пред тежка зима и голяма икономическа криза. Заради крайно влошените отношения с Русия, от която сме енергийно зависими, не е ясно дали ще бъде осигурен необходимото количество газ, както и на какви цени ще бъде. Несигурността и повишаването на цените на газа поражда все по-увеличаващата се инфлация на всички стоки от първа необходимост. Непредвидими са последствията и за цените на горивата, както и предстои ремонт на АЕЦ „Козлодуй“, който може да бъде осъществен само с произведени в Русия резервни части. В същото време остава на дневен ред темата и за активното включване на България във войната с Русия.

В тази ситуация единствената политическа сила в България, която може да нормализира отношенията с Руската федерация е ПП „Възраждане“. От партията заявяват своето категорично намерение да предоговорят цените на газа с „Газпром“ спрямо българския национален интерес, както и да подпишат нов дългосрочен договор с компанията на максимално фиксирани цени, което да осигури предвидимост за бизнеса. Според ПП „Възраждане“ е национално предателство да се отстояват общностни ангажименти, когато страната ни и нейните граждани са поставени в риск.

Време е за Възраждане! Бюлетина №14    

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram