Общината подари на „Лидл“ най-после „дупката“

Веригата „Лидл” изчака година и половина и купи изгодно най-после терен в Казанлък, за да вдигне хипермаркет и в Града на розите.

За сделката казанлъчани разбраха от старозагорска телевизия, в чиито ефир зам.кметът и финансист Петър Косев е избрал да се похвали, че вече е изтъргуван теренът на бившата Инфекциозна болница. Администрацията на кмета реши да пусне на търг прочутата „дупка”, за да си възстанови част от 4 милиона лева, които ще вземе на кредит, за да обезщети фирмата „Тракия трейд”. Дружеството осъди общината за 3,6 млн.лв., за това че чиновниците й не му издадоха строително разрешение за строеж на 9 етажен МОЛ в същата тази „дупка”.

На 7 октомври бе тайният търг за площта. Въпреки опитите на екипа на Пресс тв след тази дата да научи от общинския PR  подробности от търга, информация не бе дадена.

От ефира на колегите и от доволния Косев става ясно, че „Лидл” купува терена за 920 000 лева без ДДС.

Началната тръжна цена, одобрена това лято от Общинския съвет, бе 918 680 лв. Всъщност, фирмата „Лидл” е наддала с 1 320 лв. върху нея, явила се е единствена на търга и го е спечелила.

„Това е реална, незавишена цена, която цели бърза продажба”, заяви Петър Косев на лятната сесия на Общинския съвет, когато старейшините дадоха карт бланш на поредната продажба на „дупката” на ниската цена.

Тази цена е два пъти по-ниска от онази, на която теренът бе закупен през 2007 г. от „Тракия трейд”-1 848 000 лева.

И три пъти по-занижена от 3 млн.лева, предлагани от „Лидл” на кмета Стоянова само преди година и половина за същия терен. Тогава, на среща между „Тракия трейд”, „Лидл” и Община Казанлък, е била оферирана от първите двама участника в преговорите цената от 3 млн.лева-част от сумата да бъде платена веднага, а останалата разсрочено. „Лидл” е бил готов да плати размера на обезщетението, искано от „Тракия трейд” и да придобие терена на бившата „дупка” на Старата болница. Общината и кметът не се съгласили, разказа за Пресс тв участник в преговорите.

Година по-късно кметът поема банков кредит от 4 млн.лева, за да плати компенсациите по нищожността на договора с „Тракия трейд”, „Лидл” изчаква и получава подарък пет декара в центъра на Казанлък срещу 920 000 лв.

Това обяснява радостта на мениджмънта на търговската верига, че най-после стъпила в града ни, която радост с не по-малко задоволство предаде от тв екран зам.кмета Косев.

Дългът на Общината се увеличава, продажните цени на апетитните имотите се занижават.

От друг тв ефир кметът Галина Стоянова се жалва, че с дълговете, които натрупа трябвало да сложи катинар на Община Казанлък.

Нямаше да има такава опасност, ако през 2013 „Лидл” бе броил 3 млн.лева, „Тракия трейд” щеше да е доволна от получената компенсация, а дългът на Общината щеше да е с 4 млн.лева по-малко.

По темата:

http://www.presstv.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BE%D1%

http://www.presstv.bg/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8-%D0%B8-%

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram