Любомир Кючуков: За първи път в историята на Германия може да има управление на Тройна коалиция

За първи път в историята на Германия може да се наложи управление на Тройна коалиция. Това коментира международният анализатор и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

„Двете големи партии – социалдемократите и християндемократите, се умориха от съвместното съжителство в управлението. Голямата коалиция изглежда изчерпана на този етап да се възпроизведе отново и като възприемчивост вътре в партиите, и като подкрепа в държавата, което поставя Германия в една много парадоксална ситуация. Зелените и Свободната демократична партия, т.е. третата и четвъртата партия, изглеждат по-сигурни като участници в бъдещото правителство, отколкото първите две, защото едната от тях най-вероятно ще остане в опозиция, и се очертават два паралелни процеса на преговори, които социалдемократите и християндемократите ще водят, всяка от тях поотделно със зелените и либералите“, отбеляза Любомир Кючуков.

Анализаторът направи уточнението, че резултатите от изборите в Германия са предварителни. Той посочи, че в избирателната система на Германия дори броят на депутатите не е фиксиран, а зависи от резултатите на партиите по отделните области, което прави всеки анализ условен.

Той посочи, че левицата постепенно излиза от политическия ступор, в който беше изпаднала в резултат на поредицата от кризи в Европа, но е твърде рано да се говори за лява вълна в Европа. След като, Португалия, Испания, Италия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, се управляват от леви партии, ако и Германия се присъедини към тях, това вече би дало едно доста сериозно натрупване в полза на левицата, отбеляза анализаторът.

„Ако трябва да се направи една предварителна оценка за представянето на отделните партии в Германия, започвайки с Германската социалдемократическа партия, аз бих казал, че това беше реанимация на ГСДП, която буквално месеци преди изборите се беше сринала до безпрецедентно ниски нива, до трето място в прогнозите. От друга страна, наблюдаваме пост-Меркел откат на гласоподавателите от дясната коалиция ХДС-ХСС“, посочи Любомир Кючуков.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram