Днес, 11.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1993 – Редакцията на в. „Лексикон“, издаван в ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък, представи по радио „Вис виталис“ празничния му брой №6.

1993 – Гост в студиото по повод 110-тата годишнина на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и излизането на първия випуск на хуманитарната гимназия бе директорката Ганка Папазова. Гимназията е наследник на Педагогическото училище в Казанлък. В разговор с Олга Миланова Папазова заяви: „Ще дам възможност на учениците да са осведомявани за всичко, за да се ориентират сами“.

1993 – „Хем е супер, хем е любителско!“ – тази характеристика даде на радио „Вис виталис“, стартирало от няколко месеца, гостуващата в студиото му Лиляна Радева – председател на Дружеството на журналистите в Казанлък, в Деня на българската журналистика 11 май. Разговорът с нея обхвана теми, свързани с духовността и информацията, обективността и ограниченията за журналистите и др. „Подадинé“ – в това, според Радева, се заключаваше теоретичната подготовка и професионализмът в журналистиката.

1998 – С идеята – разпространение на знания по забавен начин, по „Вис виталис“ стартираха радио-игрите „Речник“ – с въпроси, подготвяни от Мария Рашкова, и „Робинзон Крузо“ – с въпроси, подготвяни от Цветан Георгиев.

1998 – Сем. Дързеви направи дарение на болничната аптека под формата на медикаменти и консумативи на стойност 4 хиляди дойче марки.

1999 – В Казанлък бе представена издателска къща „Хр. Ботев“, състоя се среща с поетите Матей Шопкин и Евстати Бурнаски.

1999 – Царица Роза,1998 – Цветомира Боюклиева взе участие във Фестивала на розата в японския град Фукуяма.

2000 – По време на кулминацията на тържествата по повод 35 години от основаването на Техникума по лека промишленост със специален ритуал бе осветено новото знаме на училището.

2000 – С Ден на съвместното управление бе закрита празничната седмица по случай патронния празник на ОУ „Кулата“.

2000 – Противопожарната служба при „Арсенал“ АД спечели първо място в Регионалното състезание по пожаро-приложен спорт, проведено в този ден.

2001 – „Вис виталис“ отрази в репортаж откриването на Сграда 2 на Община Казанлък – бившата детска ясла, от кмета Стефан Дервишев. Работните помещения, в които бе настанена част от общинската администрация, бяха 23.

2001 – В интервю за „Вис витаис“ Емилия Масларова – председател на Демократичния съюз на жените в България, говори за мястото на българската жена в обществото и в управлението, вкл. за европейските стандарти. „Те, жените, имат с 3 пункта по-висок коефициент на интелигентност от мъжете“, – каза Масларова, коментирайки равнопоставеността между половете.

2001 – „Катекс“ АД отвори в Универмага в Казанлък щанд с изделия за абитуриенти на два пъти по-ниски цени.

2001 – Младите пианистки от ШИ „Ем. Манолов“ към читалище „Искра“ Антоанета Цокова и Мария Павлова изнесоха първия си самостоятелен концерт.

2001 – 7 омъжени жени и 24 девойки се заклеха в този ден в бойното знаме на Втора Тунджанска лека пехотна бригада. Те бяха първите жени – кадрови войници в Старозагорския гарнизон. Назначени бяха със заплати от 245 лв.

2002 – По повод 100 години от основаването на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък бе проведен 6-километров пробег на състезатели от цялата страна под надслов „100 години – 100 километра“. На специален празничен концерт от БТС връчиха на казанлъшкото дружество медал „За особени заслуги“.

2002 – Като „една брилянтна трупа“ бе определен от специалистите Театър „Любомир Кабакчиев“, след като той представи спектакъла си „Кой изяде Джеймс Кук“ на фестивала „Нова българска драма“ в Шумен и бе селекциониран сред 35 състава в страната.

2002 – Залят с боя осъмна паметникът на Светите братя Кирил и Методий в двора на Хуманитарната гимназия в Казанлък в деня за тяхната почит. Паметникът бе своевременно почистен. Ръководители на града, ученици и учители положиха цветя.

2003 – Със заповед на министъра на образованието Владимир Атанасов Техникумът по лека промишленост в Казанлък бе преименуван на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм.

2003 – 47 казанлъчанки учредиха регионална структура на Демократичния съюз на жените. За председател бе избрана Пенка Русинова, строителен инженер.

2003 –  Володя Зарчев, Жеко Стойчев и Христиан Зарчев от Алпийски клуб – Казанлък бяха гости в студиото на „Вис виталис“. В Книгата за гости на радиото те написаха: „Благодарим! Много успехи на екипа!“.

2006 –  С празничен концерт хореографът на фолклорен ансамбъл „Палавници“ и танцовата формация „Луди млади“ при читалище „Жар“ Петър Белчев отбеляза 25 години творческа дейност.

2007 – В Деня на ученическото самоуправление в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък директор на училището за 1 ден стана Дончо Златев. „Г-н Радев ми предаде властта, – каза той за „Вис виталис“. – Учениците са много доволни, а това е най-важното. Предстои ми да проведа една оперативка. По принцип смятам, че в образованието има доста неща за оправяне, за да стане обучението интересно: например, да се работи с мултимедийни устройства, да има презентации и др.“.

2007 – Казанлъчанинът Ради Милев надбяга всичките 43-ма участници в Националния нощен туристически маратон /100 км/ в Пазарджик. Без проблем инженерът, многократен първенец на страната в дългите преходи, финишира при хижа „Добра вода “ в Родопите. Състезанието завършиха едва 27 от участниците. „Нямах конкуренция, на финала дори успях да направя 800 клека без проблем“, сподели за «Вис виталис» 59-годишният маратонец. В първите дни на май той спечели и 100-километровия пробег по дирите на Хвърковата чета в Панагюрище. 

2009 – Академичният съвет на Тракийския университет в Стара Загора взе в този ден решение в Казанлък да бъде разкрит филиал на университета. Ректорът проф. Иван Станков заяви, че казанлъчани ще имат възможност да се обучават по бакалавърски и магистърски програми на трите специалности в стопанския факултет – аграрна икономика; регионално планиране и развитие на селските райони, която е единствена за България; и бизнес-икономика.

2011 – 20 години от създаването си отбеляза казанлъшкият църковен хор към храм „Св. Йоан Предтеча“ с ръководител и диригент Диляна Колева. Сред основателите на хора е известната хорова диригентка Ваня Монева, която присъства на честването.

2013 – „Целогодишно вече ще работи социалната трапезария в стола на Домашния социален патронаж и Дневния център за стари хора в Казанлък. 40 души ще продължат да се хранят в обществената трапезария“, поясни в интервю за „Вис виталис“ управителят на Домашния социален патронаж Пепа Димитрова. „Броят на нуждаещите се от тази услуга в общината е много по-голям, от октомври м. г. до май храна са получили 90 нуждаещи се, при капацитет 40“, допълни тя.

2015 – 16-годишната Ивет Димитрова от Казанлък получи голямата награда в 19-тото издание на литературния конкурс „Петя Дубарова“. Ивет получи пластиката на конкурса „Полет“ на специална церемония в Бургас. Тя бе възпитаничка на клуб „Светлини сред сенките“ към Детския комплекс в Казанлък с ръководител Валентина Димова. В конкурса участваха 213 поетични дарования от цялата страна. Ивет към момента имаше написани вече близо 300 стихотворения и бе отличена с призови награди в национални литературни конкурси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram