Днес е рожденият ден на модела, превърнал се в шедьовър

Да, прочутата Леонардова Мона Лиза се е родила като реален човек на 15 юни 1479 г.

Лиза дел Джокондо, родена и известна също като Лиза Герардини и Лиза ди Антонио Мария (Антонмария) Герардини позната и като Лиза и Мона Лиза е член на семейство Жерардини от Флоренция и Тоскана в Италия.

На нея е наречена картината „Мона Лиза” – нейният портрет, поръчан от съпруга ѝ и нарисуван от Леонардо да Винчи по време на италианския ренесанс.

Малко е известно за живота на Лиза. Родена е във Флоренция и e омъжена за търговец на дрехи и коприна, в друг вариант и на сребро и сребърни изделия, който по-късно влиза в местната власт. Майка е на 6 деца. Лиза надживява съпруга си, който е значително по-възрастен от нея.

Няколко века след смъртта на Лиза нейният портрет става най-известната картина в света. В началото на 21 век става окончателно ясно, че Лиза Жерардини е моделът, използван за нарисуването на портрета. Ето как става това. В миланския държавен архив е открит именно инвентар, описващ имуществото на Джан Джакомо Капроти, който е убит през 1525 година. Историята познава Джан Джакомо като Салай или малкия дявол. Той е дългогодишен компаньон и помощник на Леонардо. Инвентарът включва доста картини, но виждаме едно зачертано име Ла Конда, което е заменено с Ла Джоконда. Ла Джоконда или усмихващата се е името, придобито след брака на Лиза Герадини – моделът на Леонардо. Според този документ, Леонардо е оставил шедьовъра на Салай и Лиза дел Джокондо наистина е Мона Лиза.

Историята на Мона Лиза започва през 1503 година. Леонардо се завръща във Флоренция след седемнайсетгодишен престой в Милано, но за него в града не е безопасно както преди. Работодателят му е пленен от нахлулата френска армия. По това време той е погълнат от изобретенията и научните си експерименти и отдавна не рисувал. Когато идва да живее във флорентински манастир монасите очаквали, че ще нарисува картини в замяна на получената храна и подслон. Но както отбелязва отец Пиетро Леонардо бил силно отегчен от четката.

През 1503 година станало нещо, което му върнало интереса към живописта. В ателието му пристигнала жена, за да я нарисува и Леонардо се съгласил. Той започнал работа по портрета, който го преследвал до края на дните му. Какво го е принудило да промени решението си? Защо е приел тази поръчка, след като откланял поръчки на най-богагите и влиятелни хора? Има различни версии, разбира се, но какво точно е нейното значение за Леонардо може би няма да разберем никога. Едно е сигурно – Мона Лиза е великото завещание на Леонардо и съчетава в себе си страстите и увлеченията на живота му. В тази картина той запечатва есенцията на битието, в един миг и за вечността. Подобно на магьосник, който разкрива невидимото.

Всъщност „Мона Лиза” е изложена в Лувъра, но обикаля света непрекъснато чрез въображението на всички, които са виждали поне веднъж загадъчната й усмивка, дори и като репродукция. Така родената като всеки един от нас италианка се превръща в един от символите на човечеството.

AFISH.BG

БИГ 5

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram