Червен сигнал! ГЕРБ и ДПС не подкрепиха кабинета „Денков“, но не го свалиха

Вторият вот на недоверие срещу правителството на премиера Николай Денков се спъна в процедура за прегласуване, поискано от БСП, а след нея депутатите не събраха кворум.

Със гласа 66 „за“, „против“ 61 и без „въздържали се“, Народното събрание очаквано отхвърли втория вот на недоверие срещу правителството.

При първото гласуване кабинетът „Денков“ оцеля, но депутатите от ДПС и ГЕРБ-СДС излязоха от залата по време на вота. Така от общо 127 гласували „за“ вота на недоверие бяха 66 народни представители, „против“ – 61.

Вотът беше внесен с подписите на „БСП за България“, „Възраждане“ и „ИТН“ заради лошо управление, според тях по отношение на отбраната и сигурността на страната.

Непосредствено преди гласуването народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ в тридневен срок да отпадне дерогацията за внос на руски петрол у нас. Това провокира ГЕРБ и ДПС да напуснат пленарната зала.

Вторият вот срещу кабинета беше заради „неспособността на кабинета да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“.

След дадената почивка депутатите от ГЕРБ и ДПС не влязоха. Георги Свиленски от БСП поиска прегласуването да се отложи, защото не може да се гласува без двете партии. Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че процедурата по прегласуване е обявена и не може да се прекрати. От БСП поискаха на свой ред да се извърши проверка на кворума, която им беше отказана.

В залата отсъстваха и депутатите от ПП-ДБ. Все пак проверка на кворума беше направена, като системата показа, че такъв няма. Желязков коментира, че дори тези които искат вот на недоверие не са в зала и даде 10 минути почивка.

За да мине в пленарната зала, е достатъчно обикновено мнозинство. От ГЕРБ-СДС и ДПС още вчера заявиха, че ще застанат зад правителството и няма да подкрепят вота.

При това положение, гласовете на вносителите от БСП, „Възраждане“ и ИТН са недостатъчни.

Преди да стигнат до гласуването на вота, депутатите решиха да енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. Това стана с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (всичко по темата вижте тук).

Изслушани бяха и министърът на енергетиката Румен Радев и премиерът Николай Денков относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ „Чаира“ (повече може да прочетете тук).

Народното събрание обсъди и законопроект, предвиждащ отпадане на дерогацията за руски петрол в срок от три дни. Управляващата коалиция заедно с опозицията я запази, като отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС (повече вижте тук). Именно след това гласуване дойде ред и на вота на недоверие, при който депутатите на Бойко Борисов и Делян Пеевски излязоха от залата.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram