Действа ли наистина хидролизираният колаген?

Тенденцията да се грижим за кожата си през последните 5 години продължава с пълна сила и до днес. Интересуваме се все повече от съставките в козметиката, дори и да не сме професионални козметици. Но за да бъде подхранена и тонизирана кожата, не са достатъчни единствено серуми и кремове. Освен това кремовете не помагат при болки в ставите.

В статията ще си говорим за приема на течен морски или телешки колаген и какви ползи носи за кожата ни.

Има ли разлика между козметичния и хидролизирания колаген?

Този колаген, който прилагаме върху повърхността на кожата, е под формата на кремове, лосиони и др. Той се абсорбира през кожата, като това е обикновено частта, в която хората най-много искат да забележат разлика.

От друга страна, хидролизираният колаген е лесен за усвояване и е с по-висока концентрация на протеина. Той помага не само за подобряване на вида на кожата, но и за намаляването на болките в ставите и повишаване на тяхната подвижност.

И двата вида колаген имат своите ползи. Съществуват обаче значителни разлики между тях, а именно, че козметичният помага само на кожата, докато течният е полезен цялостно.

Какво да изберем?

Козметичният колаген се нанася върху повърхността на кожата. Той се абсорбира през по-дълбоката част на кожата и повишава производството на протеина. Това повлиява цялостната структура на кожата.

Молекулите на колагена обаче са твърде големи, за да се абсорбират през епидермиса и да достигнат до дермата. Въпреки това той помага на кожата да поддържа своята хидратация и влага, както и придава усещане за мекота и здрав вид. Козметичният колаген не подпомага производството на колаген в тялото.

От друга страна, хидролизираният колаген, приеман като хранителна добавка, предлага множество ползи за здравето. Това се отнася особено за метаболитни нарушения и възстановяване на кожата и костите. Изследванията показват, че приемът на телешки или морски колаген намалява отрицателните оксидативни влияния на UV радиацията, подобрява структурата на колагена в кожата и нейната еластичност.

Благодарение на ниското си молекулно тегло, хидролизираният колаген се абсорбира лесно и се разпределя в тялото.

В дермата хидролизираните колагенови молекули имат следните действия върху кожата:

  • Увеличат плътността и диаметъра на колагеновите влакна;
  • Да увеличат производството на хиалуронова киселина;
  • Да активират защитата срещу UV лъчите.

Изследвания показват, че пероралният прием на 10 g хидролизиран колаген дневно повишава хидратацията на кожата с 28%.

Кога трябва да започнем да приемаме течен колаген най-рано?

Тялото ни започва да губи колаген през 20-те си години и до 40-годишна възраст всеки от нас започва да губи около 1% от общото му количество на година. Докато навършим 80 години, ще сме загубили 75% от колагена, който сме имали като млади. Алкохолът, цигарите, сладкото  и UV лъчите ускоряват този процес.

Затова е важно да обърнем внимание на заместването на колагена, който губим. Разбира се, той може да се набави и чрез правилно и здравословно хранене. Често обаче това не е достатъчно и ако искаме да сме сигурни, че се грижим за кожата си в дълбочина, можем да започнем прием на хидролизиран колаген.

Въпреки че добавянето на колаген е много полезно за здравето на тъканите, то все пак трябва да бъде придружено от здравословен начин на живот. Диетата, богата на протеини, може да означава, че добавките на колаген не са толкова необходими. В рибата и месото често количеството е достатъчно.

Ако обаче се налага прием на хидролизиран колаген, можем да изберем между телешки и морски. Телешкият съдържа повече колаген тип 2, който е нужен за ставите, но морският е този, който се грижи повече за кожата. Той съдържа по-голямо количество колаген тип 1. Изборът трябва да е съобразен с нашите нужди.

Източник на изображението: elements.envato.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram