1927: Към Всемира потегля Иван Милев

За смъртта на Иван Милев съобщава вестник „Казанлъшка искра“ във втория си брой за 1927 г. В кратката си дописка изданието уточнява „даровит български художник, наш съгражданин, почина на 25 т.м. в София от върлуващата инфлуенца, усложнила се унего в менингит. От името на „Искра“ на гроба е говорил Матей Георгиев“. Следващият брой на вестника почти изцяло е посветен на художника.

По повод 125 години от рождението и 95 години от кончината на твореца от Художествена галерия, Казанлък обявиха 2022-ра за година на Иван Милев.

Три юбилейни експозиции подготвя екипът на Галерията.
За първи път зад граница, в Рим, ще бъде представена самостоятелна изложба на прочутия художник. Милев е бил представян в чужбина, но като участник в сборна изложба, припомни директорът на Галерията д-р Пламен Петров. Иван Милев е един от 70 -те художници, които представят нашата страна през 1926 г. в Прага в най-мащабната изложба на български творци до днес, организирана по идея на Алфонс Муха и със съдействието на Иван Мърквичка.
През пролетта в Казанлък ще бъде открита изложба, посветена само на една забележителна творба на Иван Милев – “Пътуването на Света Богородица до Атон“ /1926/, притежание на частен колекционер.
„Пътят на петолевката“ е мотото на втората нова експозиция, посветена на Иван Милев, която ще бъде открита в родния му Казанлък. Понякога съдбата си прави шеги – художник, който рядко е имал пари, е изрисуван на банкнотата от пет лева, отпечатана от БНБ. Автопортретът му се появява на розовите банкноти през 1999 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram