Кметът Влаев настоял да погребат Чудомир в двора на дома му

На 28 декември 1967 година казанлъчани оплакали искрено Чудомир във фоайето на читалище „Искра“, където било поклонението пред тленните останки на художника и писател, решил да се оттегли сам от живота два дена по-рано, на 26 декември.

„А под проливния дъжд, примесен със сняг, катафалката ще понесе тялото му към дома му на улица „Трапезица“ в Казанлък, където той е погребан с решение на ръководството на града“, пише писателят Веселин Стоянов в книгата си „Оставете балкона отворен„.

В книгата Георги Захариев споделя своя спомен за тези дни: „Няма да забравя, че в деня, когато почина Чудомир, се проведе заседание на Бюрото на БКП и Изпълкома на Общината, на което се обсъждаше предстоящото погребение. Имаше предложения Чудомир да бъде погребан до Емануил Манолов в двора на читалище „Искра“ или на почетната алея на гробищния парк. След като изслуша всички, накрая Петко Влаев (кмет на града (бел.ред.) каза: „Вижте, Чудомир е един в България. Тъй като това е голяма личност в литературния свят, неговата къща трябва да стане музей. Щом имаме такава позиция, мисля, че ние няма да сбъркаме, ако погребем Чудомир в двора на неговия дом“.

За да бъде решен този проблем, трябвало да бъдат преодолени и два други, се разказва в книгата. Единият бил в съпругата на Чудомир, художничката Мара Чорбаджийска, която трябвало да даде съгласие и вторият – по тогавашните принципи ЦК на партията също трябвало да даде своето съгласие, тъй като това било необичайно погребение. Сформирали група, начело с Георги Стоилов и Цвятко Цветков, на които било поръчано да отидат и да разговарят с Мара Чорбаджийска. В разговорите за бъдещето на тази къща тя дала своето съгласие, а след това Петко Влаев веднага се свързал с ЦК на БКП.

„Големият му авторитет пролича и в този случай, защото оттам без излишни увъртания веднага дадоха своето съгласие. Така тялото на Чудомир намери своя последен приют в двора на къщата си на казанлъшката улица „Трапезица“, спомня си още Георги Захариев.

На снимката горе: Погребението на Чудомир. Петко Влаев произнася надгробното слово.

На снимката долу: Гробът на Чудомир в двора на къщата му в Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Кметът Влаев настоял да погребат Чудомир в двора на дома му

  1. Петко Влаев по време погребението на Чудомир не бе кмет на Казанлък, а
    първи секретар на градския комитет на управляващата Българска комунистическа
    партия ( БКП) . Кмет на Казанлък по това време бе Бончо Милев. Моля, поправете
    неволната грешка.

Comments are closed.