Казанлъшката преса – вярна любов към Празника на розата почти 120 години

Казанлъшкият печат е енергичен съидейник и отявлен помощник в организирането на Празника на розата както и за популяризирането му, така и за привличането на гости в града.

В съхранената летопис откриваме сведения за провеждането му още през 1903 г., а след това местната преса обилства от дописки за празнуването на поминъка – розопроизводството. И така вече почти 120 години.

В „Казанлъшки градско общински вестник“ от 25 юни 1912 г. се съобщава, че площадът на Казанлък ще е окичен със знамена, поставена ще бъде палатка на 29 юни, където ще е и складът с розите, които „услужливи госпожици и господа“ ще продава на посетителите за 10 стотинки стръка. Един окичен автомобил и 4-5 файтона с дами ще кръстосва града и също ще продава рози на хора, които не могат да бъдат на площада. Ще има осветление, ракети, бой с конфети и народни хора.

Три години по-късно същото издание разказва, че празникът се провел отново на 29 юни. Организатор през 1915 г. е специален комитет, иницииран от кмета. Приходите от празника били предназначени за борба с охтиката. Комитетът организирал програма, получила широка гласност. Приканвали се казанлъчани да вземат „най-живо“ участие в празненството с толкова благородна цел.

През 1936 г. по случай „беридбата“ на рози се провежда „Евтина гостоприемна седмица“ от 30 май до 7 юни. Това съобщава вестник „Казанлъшка искра“. Обявено е 70% намаление на билетите по БДЖ. Взети са мерки за настаняване на всички посетители в квартири. Предвидено е провеждането на театрални спектакли, концерти спортни състезания, панаир, томбола с повече от 30 много интересни награди, освещаване на новата сграда на библиотеката и музей при читалище „Искра“ и заседание на конгреса на жените-кооператорки и на учителите-историци.

Празникът през 1937 г. е оставен на заден план заради слабата реколта и ниската цена на розовия цвят, твърди вестник „Казанлъшка искра“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram