Изброиха причините за пиянството в Казанлък

В Казанлък яко са се борили с пиянството, за което свидетелства излизанетона 1 февруари 1940 г. на вестник „Трезва просвета“, предназначен за превенция на пиенето на алкохол от юноши и младежи.

Издание с подобни борчески цели е имало в Градеца К. и през 60-те години на ХХ век, когато тук се печатал вестник „Трезва младеж“.

Доста по-рано, през 1929 година казанлъчани формулирали някои причини за пиянството, емпирично аргументирани с конкретни случаи.

„Всички се възмущаваме и се гнусим от пияни хора, всички желаем да няма пияници, обаче, пиянството скоро няма да изчезне“, заключава анонимният автор на вестник „Казанлъшка искра“.

Допискникът обяснява: „Неговите причини са скрити и често трогателни. Много случаи има, че най-близките на пияниците са причини за тяхното пиянство“.

Посочват се и примери, почерпани от живия живот и реални пияндурници: „Запитани били двама пияници защо убиват бъдещето на семействата си, като пиянстват и единият отговорил: „Жена ми ми измени, това не мога да понеса, намирам малко утеха като се напия и догде съм жив ще пиянствувам“. Вторият отговорил: „С брата си и с калфата си станахме съдружници, след две години правехме сметка по новото счетоводство да дава-да взема и в заключение брата ми и калфата ми казаха, че освен че сме нямали печалба, освен че моя капитал се изгубил , трябвало да броя на касата още 20 000 лева. От тогава не знам какво става с мене , взех да се напивам и никого не слушам, ще продължавам да пия и вино и ракия“.

От вестника след тези изповеди обещават да продължат „анкетата между пияниците“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram