Днешната рецепта идва от турската кухня. Тя е вкусна, здравословна, красива и питателна, а моите добавки към нейната автентичност са съвсем минимални – добавила съм пресен копър и куркума. Определено смятам, че тази импровизация е сполучлива и вкусът печели от нея. В блога ми може да видите и рецепта за печени кюфтенца от червена леща.
Необходими продукти:
1ч.ч. червена леща
1ч.ч ситен турски булгур за кюфтета
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. пиперково пюре или 1 ситно нарязана печена и обелена червена чушка
1 глава стар лук
3-4 скилидки чесън
1ч.л. смлян кимион
1 ч.л. черевен пипер
1 ч.л. черен прясно смлян пипер
1ч.л. куркума /по желание/
1 връзка пресен магданоз
2-3 стръка пресен лук /само зелената част/
1/2 връзка пресен копър
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. пресен лимонов сок
сол
Начин на приготвяне:
Лещата се измива добре и се сварява в по-дълбока тенджера с 2 1/2 ч.ч. вода. Щом водата заври, намалете котлона и махнете капака, защото ще изкипи. Вари се около 20мин – този вид леща увира много бързо. През това време в друг съд задушете ситно нарязаните стар лук и чесън с малко олио и 1-2 с.л. вода. Когато лукът омекне, добавете доматеното и пиперковото пюре, червения пипер и сухите подправки. Разбъркайте ги добре, докато от температурата подправките разгърнат аромата си. Към вече сварената леща, в която трябва да е останала малко течност, добавете булгура и задушения лук с подправките и малко сол. Разбъркайте добре и захлупете съда с капак. Така булгурът ще поеме останалата течност и ароматът на подправките. Оставете съда затворен около 25-30мин. Ако след това време сместа ви се стори прекалено суха, добавете няколко лъжици гореща вода и отново затворете с капак. Разбъркайте добре. Нарежете много ситно пресния лук, магданоза и копъра. Добавете ги към още топлата смес и с дървена лъжица или с ръце омесете сместа добре. Накрая добавете лимоновия сок и оше сол на вкус. Пригответе си купичка със студена вода и като топвате ръцете си в нея, откъсвайте от сместа топчета и оформяйте с пръсти продълговати кюфтенца. Може просто да ги стиснете в шепа, ако не ви се губи време в оформяне. Поднесете ги върху свежи листа от маруля с резени лимон и с млечно-чеснов сос – комбинацията е много сполучлива.
Добър апетит с тази вкусна, лесна и здравословна рецепта!
Моите бележки:
Ако не разполагате с пиперково пюре или печена чушка, може да ги замените с 2 с.л. лютеница.
Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com
Нели Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава. През март 2011г. слага началото на блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията и кулинарията.
Последвайте ни и в Телеграм