Днес, 30.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – „Да си кажем: да поработим добре и да имаме вяра в другите!“, – така се обърна към слушателите в интервю за „Вис виталис“ по повод скандалите около „Каналето“ актьорът Васил Василев-Зуека, който сподели, че вече е на 33 г. и след „Каналето“ не желае да се занимава с телевизия. „Медиите направиха шумотевицата. Ще загубят само зрителите. За създаването на Балканска телевизия властта пречи“, – допълни го Любен Дилов-син.

1998 –В този ден почина активният общественик и деец на БСП Иван Кръстев.

2000 –Приключи в този ден изкупуването на тютюна сорт „Крумовград“ в община Казанлък – общо 170 тона на цена 2,70 – 3,00 лв. за килограм.

2000 –192-ма души подпомагаше към момента Домашният социален патронаж в община Казанлък. Издръжката на един човек се равняваше на 30 лева.

2001 – Казанлъшката фирма „България К“ пласираше в чужбина 70 % от продукцията си, която като качество бе на световно ниво. В същото време в България прежди и конци се внасяха от други страни.

2001 – Съдът осъди на 3 месеца лишаване от свобода родителите на 12-годишната Мая – Асен Петков, живеещ в с. Крън, и Надка Петкова, живееща в Казанлък, затова, че бяха изоставили и лишили детето си от грижи.

2002 – След 6-месечен ремонт бе открито Второ вътрешно отделение /кардиологичното/ в МБАЛ – Казанлък.

2002 – Живеещият в гр. Шипка японски гражданин Лео Такада запозна областната управителка на област Стара Загора Мария Нейкова с идеята си в България да се заселят 1 милион семейни двойки -пенсионери от Япония.

2002 – Младежкият общински съвет излезе с Обръщение до ръководството на Община Казанлък, в което настоя Младежкият дом в града да не бъде предоставян на наематели, а да бъде върнат на младите хора, където да развиват собствена културно-развлекателна дейност. Същата вечер Пламена, Кица, Ирина, Иван и Тенчо Ченалов – членове на Младежки общински съвет-Казанлък, бяха гости в младежкото предаване на „Вис виталис“ „Каквото-такова“, водено от младежи от Казанлък. „Бъдете такива, каквито сте. Усмихвайте се и бъдете изпълнени със светлина и позитивизъм!“, пожелаха те на младите хора.

2002 – Към този момент излизаше вестник „Бузовград“.

2003 – След гостуването си в студиото Мая и Пламен Станеви, биатлонисти от Казанлък, клуб „Бояна“, отправиха пожеланията си в Паметната книга на радиото: „Пожелаваме на радио „Вис виталис“ много творчески успехи, щастие и здраве. Да е все така оригинално и да може да се слуша в цялата страна!“.

2004 – ПП „Земеделски съюз“ – Казанлък официално отправи обвинение към кмета Стефан Дамянов, че няма право да заема поста кмет поради незакрити към момента на встъпването си в длъжност фирми. Последваха продължителни спорове, вкл. публични и съдебни.

2004 – Социална кухня „Спасение“ за 60 пенсионери откриха в Казанлък началникът на отдел „Социална политика и здравеопазване“ Милка Тенева и зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Кухнята бе за 3 месеца, средствата бяха поделени между Общината и КНСБ.

2006 – 25 декара лавандулови насаждения бяха унищожени при пожар в масив, собственост на Земеделските кооперации “Успех” – с.Крън и “Съгласие“ в с. Енина. Казанлъшките огнеборци спасиха 150 дка лавандула.

2006 –Писателят Георги Господинов бе гост в студиото на „Вис виталис“ и представи за слушателите новата си книга „Аз живях в социализма“, в която са събрани 171 лични истории на българи отпреди 1989 година. Един от въпросите на Цветан Георгиев към него бе: „Цени ли се нашата литература в Европа?“. Отговорът на Господинов: „Пътувам много, представям книгите си на различни места и впечатлението ми е, че твърде малко се знае за нас. По-популярни са американските, турските, дори румънските автори. Но напоследък, като съдя по Берлин и Виена, където бях наскоро, интересът към българската литература се засилва“.

2007 – Златната маска и Златният пръстен от надгробната могила „Светицата“ край гр. Шипка станаха част от уникалната експозиция “Най-старите цивилизации в България. Златото на траките” в трезорната зала на Националния археологически музей. Изложбата, която бе първа по рода си след присъединяването на България към ЕС, представи най-редките и най-интересни паметници, които светът познава. Изложбата гостува и в Античния музей на Базел, Швейцария.

2008 – 18-годишният Владимир Комсийски, ученик от ПМГ “Никола Обрешков” в Казанлък, стана най-младият член на клуба на МЕНСА – България, в който членуваха близо 500 души, покрили с възможно най-високия коефициент унифицирания тест за интелигентност в света МЕНСА.

2013 – 5863 лв. събра дарителската кампания на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ „Аз мога! Ти можеш! Ние можем!“, стартирала през октомври 2012 г. Със събраните средства бе подпомогнато създаването на зала за полезни умения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания.

2013 – Образователна лектория на тема „Италианската оперна традиция“ се проведе в ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“. Звучаха и произведения на световноизвестни майстори на оперното изкуство в изпълнение на възпитаници на школата.

2014 – Община Казанлък представи пред обществеността проект на стойност 150 х. лв. за изграждане на градски Културно-информационен център на открито „Севт III“ (КИАЦО) на мястото на прословутата в центъра на града „дупка“. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram