FT: Пеевски е в основата на превземането на държавата под управлението на Борисов

Български анализатори твърдят, че основната цел на Вашингтон е Пеевски. Според САЩ той стои в основата на превземането на държавата под управлението на Борисов. След като САЩ оповести санкциите, Борисов се дистанцира от Пеевски. Ще му бъде обаче трудно да убеди критичните погледи, които стават все повече.

Това се посочва в поредната критична статия, публикувана в авторитетното издание „Financial Times“. Това е поредният подобен материал, който привлича международните погледи през последните 13 месеца. Антиправителствените протести и огромните проблеми с корупцията в страната бяха широко отразени в не едно или две издания. Повод за новата порция критики и припомняне на печално известни нам констатации станаха санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“.

Ето и целият материал:

Преди две седмици Съединените американски щати наложиха санкции на двама български бизнесмени и един държавен служител, както и на свързани с тях над 60 компании. Тогава Христо Иванов, лидер на опозиционна партия и борец срещу корупцията ги приветства и определи като “приятелски жест” от страна на Вашингтон. Иванов визира най-мащабното действие на САЩ по прилагането на закона „Магнитски“. Санкциите удариха само шест седмици преди извънредните парламентарни избори в страната. На тях политическият ветеран и бивш лидер на страната Бойко Борисов се бори за политическото си оцеляване, а това се случва на фона на общественото недоволство заради широко разпространената корупция.

Опозиционерите гледат на американските санкции като на упрек към ЕС. Причината – бездействията от страна на Брюксел спрямо корупцията в собствената „градинка“ на Общността. Самият Борисов е твърд съюзник на германския канцлер Ангела Меркел. Бе премиер на България в продължение на 12 г. с някои кратки прекъсвания. Според критиците в продължение на десетилетия той е съблюдавал корупционни практики, икономически спадове.

Миналата година в България избухна скандал, след като в публичното пространство се появиха снимки, на които се вижда пистолет и пачки от 500 еврови банкноти на Борисовото нощно шкафче. Бившият премиер призна, че притежава оръжие, но определи снимките като фалшификати. А общественият гняв по въпроса с корупцията предизвика 5-месечни протести през 2020 г. Недоволството доведе до ерозия в подкрепата към партия ГЕРБ като сед изборите в началото на април се оказа невъзможно сформирането на правителство. Така се стигна до чисто нови избори, които ще се проведат на 11 юли.

Министерството на финансите в САЩ обвини трима българи за корупция, злоупотреба с държавни средства, отчуждаване на частни активи с цел лична облага, схеми с държавни поръчки и подкупи. Санкционирани са Васил Божков, бивш хазартен бос в изгнание, който се радвал на държавен чадър, Делян Пеевски, бивш депутат, бизнесмен и медиен магнат и Илко Желязков, служител на разузнаването, отговарящ за СРС. Активите им са замразени, а достъпът им до финансовата система на САЩ или пък институциите отвъд океана – забранени.

Български анализатори твърдят, че основната цел на Вашингтон е Пеевски. Според САЩ той стои в основата на превземането на държавата под управлението на Борисов. Преди да продаде по-голямата част от бизнеса си Пеевски успява да изгради медийна империя. Бившият депутат от ДПС контролира около 80% от националните медии – вестници, частни телевизионни канали. Това му дава властта да съсипва репутации по преценка.

Пеевски не отговори на въпроси, изпратени от Financial Times, но веднага след оповестяването на санкциите бившият депутат излезе с официална позиция, в която отрече да е корумпиран. Определи посочените причини за присъствието му в санкционния списък като “напълно неистинни”.

След като САЩ оповести санкциите, Борисов се дистанцира от Пеевски. Обясни, че са имали нещо общо само по времето, в което Пеевски бе депутат. Трудно ще му е обаче да убеди все повечето критични погледи. На пресконференция миналата седмица лидерът на ГЕРБ отрече да има общо с Пеевски, а отношенията им са чисто политически. Заяви, че двамата нямат общи бизнеси или компании и че не е вземал и стотинка от Божков.

Служебното правителство на България вече е започнало разследвания срещу управлението на Борисов. Проверяват се твърдения, че стария кабинет е подслушвал 32-ма политици от опозиционните партии, сред които и настоящия служебен премиер. Подслушванията са се случвали от службата, ръководена от санкционирания Илко Желязков, когото от финансовото министерство на САЩ определят като “подставено лице на Пеевски”.


Социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч” посочва, че е твърде рано да се прогнозира как американските санкции ще се отразят на изборите през юли. Но действията на САЩ определено биха окуражили и мотивирали силите, борещи се за реформи.

България е обект на мониторинг от страна на Европейския съюз заради проблемите с корупцията. През 2014 г., когато Брюксел бе толкова загрижен от корупцията, временно забрани отпускането на европейски средства. Но механизма за осъществявне на мониторинг към вече не съществува.


Превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram