Кьовеши отказа да коментира Гешев и Магнитски

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши приключи двудневното си посещение у нас с брифинг за медиите. Въпреки високите обществени очаквания и продължилите над час настоятелни журналистически въпроси, тя не коментира нито санкциите по закона „Магнитски“, нито работата на българската прокуратура, нито конкретни случаи, върху които започващата работата си служба под нейно ръководство ще разследва.

Кьовеши обяви, че е тук, за да съдейства за излъчването на нови шестима делегирани прокурори, които ще работят в софийския офис на Европейската  прокуратура (EPPO). Новата процедура по подбора ще стартира следващата седмица и мисля, че постигнахме взаимно разбиране за това, коментира европейският главен прокурор. По-рано тя не одобри 6 от 10-имата излъчени от страната ни кандидати. Тя е потърсила съдействие от българските власти за оперативната работа на офиса – за осигуряване на IT поддръжка, следователи и др.

На въпроси дали е обсъдила с главния прокурор Иван Гешев информацията на САЩ за замесените в корупция лица, санкционирани по закона „Магнитски“, вкл. Делян Пеевски, Лаура Кьовеши отговори, че не коментира конкретни случаи, не е коментирала това по време на срещите си у нас и практиката на прокуратурата е да не обявява имена, по които работи, за да не пречи на разследванията.

Тя потвърди, че има сигнали от България и подчерта, че всеки български гражданин може да изпраща информация за злоупотреба с европейски средства над 100 000 евро, за ДДС измами над 10 млн. евро, за пране на пари, организирана престъпност, корупция и престъпление на територията на повече от една държава членки – каквито престъпления има правомощия да разследва поверената ѝ институция.

Ще разследваме и влиятелни, и богати, и опасни хора, коментира Кьовеши – говорейки генерално за ЕС.

Тя отказа да назове брой сигнали от България и дали те са повече, отколкото в останалите страни, за да не се спекулира с цифрите и да се превърнат те сами по себе си в повод за атаки.

В някои държави досега са разследвани 5-6 престъпления по високите етажи на година. В други – по 100. Сега обхватът ще се уеднакви, уверена е Кьовеши.

По думите ѝ „няма чисти страни“ от корупция, както и няма „обичайни заподозрени“ страни членки. 

Вече наблюдава разследвания за България

„Европейските делегирани прокурори са независими в дейността си. Вярвам, че ще бъдат такива, защото никой не може да се меси в тяхната работа. Регулацията дава и гаранции за цялостната независимост на офиса на европейската прокуратура. Може би трябва да обясня, че имаме система с постоянни състави (камари). Тя е допълнителна гаранция, че Европейската прокуратура може да работи свободно. Какво представлява една постоянна камара? Знаете, че имаме централно представителство в Люксембург – с по един прокурор от всяка държава участник (към момента 22 държави – б.р.). Това означава, че сме 22-ма прокурори плюс европейския главен прокурор. Заедно ние представляваме колежа на Европейската прокуратура. Във всяка държава членка имаме делегирани европейски прокурори. В България засега има 4-ма. Те ще правят разследвания, а от централата ние ще надзираваме разследванията и при нужда ще даваме инструкции. Това ще става чрез постоянните камари. Във всяка постоянна камара ще има по трима прокурори от три различни държави. Давам пример – аз ще бъда в една камара с колеги от Латвия и Чехия и ще надзираваме разследвания от Германия, България, Кипър, Франция“, поясни европейският главен прокурор. Тя уточни, че разпределението на случаите към постоянните камари ще стана на случаен принцип, без човешка намеса.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram