ИД твърди, че нападателят от Страсбург е бил неин боец

Радикалната групировка „Ислямска държава“ заяви в сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души в Страсбург преди да бъде застрелян от полицията, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс и АФП.
ИД твърди, че 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението над Коледния базар в Страсбург „в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията“, която воюва срещу ИД в Сирия и Ирак. Според свидетели Шекат е викал „Аллах акбар“ („Бог е най-великият“ на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.
При нападението срещу коледен базар в Страсбург бяха убити трима души, а 12 са ранени. Шестима от ранените са в тежко състояние.
Аз отмъщавах за своите убити в Сирия братя, това е казал Шериф Шекат – мъжът, който откри огън по коледния базар в Страсбург, предаде ТАСС.

Шофьорът на таксиметровия автомобил, с който 29-годишният жител на източния френски град избяга от мястото на престъплението, е дал показания. „По думите на свидетеля Шекат му е казал, че е отмъщавал за своите убити братя в Сирия“, каза прокурорът Реми Хайнц. Обвинителят, цитирайки показанията на очевидеца, допълни, че убиецът с таксито е пропътувал от центъра на Страсбург до района „Нойдорф“ и водачът е бил принуден от заподозрения да кара бързо.

Аентаторът от Коледния базар в Страсбург Шериф Шекат бе застрелян от полицията в южен квартал на Страсбург, близо до Нойдорф, където малко по-рано вчера е започнала полицейска операция. Той е стрелял по полицаи, които са отвърнали на огъня и са го застреляли. Според полицаите, терористът се криел в склад в квартал „Мено”. Той е в непосредствена близост до квартала, в който досега полицията го търсеше.

Петима души остават задържани. Повечето от тях са роднини на нападателя. Ще се уточнява дали са замесени. В издирването на Шекат са участвали над 700 служители на правоохранителните органи.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви, че коледният пазар в Страсбург ще бъде отворен отново в петък.

Френският президент Емануел Макрон изрази „солидарността на цялата страна“ с жертвите, когато пристигна за европейска среща на върха в Брюксел.

Източник: novini.bg

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram