„1917” е големият победител на наградите БАФТА

Филмът „1917” стана големият победител на наградите БАФТА. Лентата на режисьора Сам Мендес за Първата световна война получи цели 7 отличия – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър британски филм, операторско майсторство, визуални ефекти, сценография и звук. Това съобщи NOVA. 

Престижната награда на Британската филмова академия за най-добър актьор обаче взе филмът „Жокера“ на Тод Филипс. „Жокера“ бе смятан за големия фаворит с 11 номинации за БАФТА, от които обаче спечели само три награди – най-добър актьор в главна роля за Хоакин Финикс за впечатляващото му превъплъщение в образа на неуспелия комик психопат, известен с псевдонима Жокера, за най-добра филмова музика и за най-добър кастинг. 

Американката Рене Зелуегър спечели БАФТА за най-добра актриса за ролята на легендарната комедийна актриса Джуди Гарланд в биографичния филм „Джуди“. 

Номинираната в 10 категории ода за Холивуд през 60-те години на миналия век „Имало едно време в Холивуд“ на Тарантино спечели само една награда – тази за най-добра поддържаща мъжка роля на Брад Пит.

За най-добър чуждестранен филм и за най-добър оригинален сценарий беше наградена семейната драма „Паразит“ на южнокорейският режисьор Пон Джун-хо.

Церемонията тази година се открои с това, че за целите на опазването на околната среда всички звезди бяха призовани да облекат вече носени тоалети. Организаторите на събитието искаха церемонията да е напълно въглеродно неутрална.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram