Япония почете жертвите на бомбардировките над Хирошима

Япония отбелязва днес 71 години от пускането на атомна бомба над град Хирошима. На 6 август 1945 г. американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ пуска своят смъртоносен товар – атомна бомбата с прякор „Малчугана“, върху града. По голяма част от него е разрушена от топлинната вълна, предизвикана от взрива, която достига до 4000 градуса по Целзий, убивайки десетки хиляди. Днес около 50 000 души, сред които и японският премиер Шиндзо Абе и представители на над 90 държави, присъстваха на церемонията по отбелязването на годишнината. Те запазиха минута мълчание в точното време на взрива – 8:15 часа сутринта.

При нападението на Хирошима загиват между 90 000 и 140 000 души. Някои умират веднага вследствие на експлозията, други по-късно от радиацията и свързани с нея болести. В своята реч кметът на Хирошима Кацуми Мацуи призова светът да предприеме действия срещу пълното премахване на ядреното оръжие, което е „абсолютната форма на нечовечност“. Церемонията по случай годишнината идва няколко месеца след като настоящият американски президент Барак Обама беше в Хирошима, с което стана първият изпълняващ длъжността държавен глава, посетил града. По време на визитата си в Япония през май Обама заяви, че след събитията отпреди 71 години светът се е променил. „Преди 71 години смъртта се спусна от небето и светът се промени“, каза той, допълвайки, че двете атомни бомби пуснати – тази над Хирошима и над Нагасаки на 9 август 1945 г., показват, че „човечеството е притежавало средствата, с които да се самоунищожи“.

Въпреки това американският президент не се извини за бомбардиранията, тъй като посочи, че не би искал да преразглежда решения, взети от неговия предшественик Хари Труман. Според мнозина японци пускането на двете атомни бомби е равносилно на военно престъпление, тъй като цел на нападенията са градове с многобройно цивилно население, както и заради безпрецедентната разрушителна мощ на взривните устройства.

Американците от своя страна вярват, че с пускането на двете бомби са предотвратили продължаването на кървавия конфликт на Втората световна война. Няколко дни след пускането на двете бомби – на 15 август 1945 г. Япония се предава. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram