Южнокорейците рязко се подмладиха с 1 – 2 години

Според информацията от СиЕнЕн, от вчера над 51 милиона души в Южна Корея ще са официално по-млади с една или с две години. Това е в резултат на новото законодателство, което влиза в сила днес и стандартизира възрастовата система в страната, цитира news.bg.

Според южнокорейския министър на законодателството, Лий Уан-кю, стандартизацията на възрастта ще помогне за намаляване на социалните проблеми и спорове, предизвикани от различията между „календарната възраст“ и „корейската възраст“. Това ще улесни приемането на международната система за възраст, която се използва повсеместно в други страни.

Законът бе приет от южнокорейския парламент през миналия декември, а президентът Юн Сук-йол, който пое поста миналия май, го разглежда като важно обещание. Стандартизацията на възрастта се очаква да допринесе за намаляване на допълнителните социални разходи, които до момента са били необходими поради използването на различни възрастови стандарти.

Преди това в Южна Корея са съществували три системи за възраст – международна възраст, корейска възраст и календарна възраст. С новата стандартизация, възрастта ще се измерва според международната система, като корейската и календарната възраст ще се използват само в някои случаи.

Според проучване 86,2% от респондентите изразиха подкрепа за използването на международната възрастова система.

Факти

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram