Щат в САЩ се готви да сваля ЛГБТК+ знамената в обществени сгради и училища

Републиканците от Камарата на представителите във Флорида внесоха нов законопроект, който има за цел да ограничи използването на определени знамена в правителствени сгради и училища, което може да доведе до забрана на символи като ЛГБТК+ знамето, съобщава Off The Press.

Законопроектът предизвика мощна съпротива от страна на членове на ЛГБТК+ общността и активисти във Флорида. Съгласно предложеното законодателство на държавен орган ще бъде забранено да издига или показва знаме, представящо политическа гледна точка, включваща партийни, расови, полови, свързани със сексуалната ориентация или идеологически гледни точки.

Законодателите признават, че този законопроект може да обхване и излагането на знамена, свързани с движения като „Black Lives Matter„(„Животът на чернокожите има значение“ бел.ред.), както съобщава Tampa Bay Times.

В сряда Подкомисията по конституционни права, върховенство на закона и правителствени операции в Камарата на представителите на Флорида гласува с 9 на 5 гласа за одобряване на законопроекта, обозначен като HB 901. Според „Times“, преди да бъде придвижен до пълния състав на Камарата на представителите на Флорида, законопроектът трябва да премине през Комисията по държавни въпроси.

Същевременно ЛГБТК+ защитниците следят отблизо няколко законопроекта във Флорида, които биха могли да засегнат общността. 

Понастоящем над дузина законопроекти в щата имат потенциални последици за ЛГБТК+ хората. През изминалата година губернаторът на Флорида Рон ДеСантис прие закони, които активистите нарекоха „списък от закони на омразата“, насочени към различни аспекти от ежедневието на членовете на ЛГБТК+ общността. Освен това администрацията разшири обхвата на закон, известен като „Не казвай гей“, и въведе забрана на книгите, насочена към материали, представящи ЛГБТК+ идентичността.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram