Шефът на ЦРУ: Путин е планирал да превземе Киев в рамките на два дни

Владимир Путин е планирал да превземе Киев в рамките на два дни, каза шефът на ЦРУ Уилям Бърнс. Говорейки на изслушване в Конгреса, Бърнс предупреди американските законодатели, че Путин е непредвидим и ядосан.

„Путин е коментирал частно и публично през годините, че не смята, че Украйна е истинска държава. Това е грешно. Истинските държави отвръщат на удара и това е, което украинците направиха доста героично през последните 12 дни. Мисля, че Путин е ядосан и разочарован в момента. Той вероятно ще удвои ударите и ще се опита да смачка украинските военни, без да се съобразява с цивилните жертви”, каза ръководителят на ЦРУ.

Руската армия бележи успехи само в унищожаването на цивилни цели и избиването на невъоръжени граждани. През последните дни зачестиха атаките на руските войници срещу църкви, болници и жилищни сгради.

Западните страни предупредиха, че неуспехът на армията да превземе Киев и другите важни градове ще отприщи вълна от атаки по цивилни цели, което ще се изрази в още по-голям брой жертви. Това е добре позната тактика на Русия – безразборни атаки по цивилни цели в опит да се съкруши морала на населението. 

Вчера САЩ и Великобритания забраниха вноса на руски петрол като отговор на военната агресия на Русия.

Забраната нанася „мощен удар“ върху „войната на Путин“, каза държавният глава на САЩ Джо Байдън. „САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Забраняваме целия внос на руски петрол, газ и енергоносители. Това означава, че руският петрол повече няма да бъде приеман в американските пристанища и американският народ ще нанесе нов мощен удар върху военната машина на Путин“, каза Байдън в Белия дом.

Великобритания въведе собствени ограничения върху вноса на руския петрол, минути преди Вашингтон.

Лондон планира постепенно да сложи край на вноса на петрол от Русия до края на годината.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram