Хунтата в Нигер ще съди сваления президент Мохамед Базум за държавна измяна

Военната хунта в Нигер обяви, че ще заведе дело срещу сваления президент на страната Мохамед Базум за „държавна измяна“ поради подкопаване на държавната сигурност, предадоха Асошиейтед прес и БТА. Това се случи часове след като метежниците казаха, че са отворени за диалог с държавите от Западна Африка за изход от разрастващата се регионална криза.

Полковник Амаду Абдраман заяви снощи в ефира на националната телевизия, че военният режим „е събрал нужните доказателства, за да повдигне обвинение пред компетентните национални и международни власти срещу отстранения президент и неговите местни и чуждестранни съучастници за държавна измяна и за подкоповане на вътрешната и международната сигурност на Нигер“.

Базум, който е демократично избраният президент на страната, беше свален от членове на собствената си президентска гвардия на 26 юли и оттогава е под домашен арест заедно със съпругата и сина си в президентския дворец в нигерската столица Ниамей.

Близки до президента, както и членове на неговата управляваща Нигерска партия за демокрация и социализъм (НПДС „Тарая“), казват, че президентското семейство гладува, като е без ток и вода. Снощи хунтата отхвърли тези твърдения и обвини политиците от Западна Африка и международните им партньори в организиране на дезинформационна кампания, за да злепоставят хунтата. В същото време нараства международният натиск върху военните да освободят и възстановят Базум на президентския пост.

Епицентър

АП припомня, че веднага след преврата Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) постави на военния режим в Ниамей седемдневен ултиматум да върне сваления държавен глава на власт, в противен случай ще приложи военна сила. След изтичането на крайния срок обаче не последваха действия от нито една от двете страни.

Миналата седмица ЕКОВАС постави силите си в „бойна готовност“, но все още не ясно кога и дали те ще влязат в Нигер.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram