Хитрият финт на Белия дом

Демонстративното миролюбие на настоящата администрация на САЩ всъщност има за цел да създаде най-удобните условия за по-нататъшното разширяване на износа на американски оръжия по света.

Според западните медии, включително информационна агенция “Ройтерс”, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя преглед на политиката на САЩ за износ на оръжие с оглед засилване на акцента върху правата на човека. Отдръпване от подхода на бившия президент Доналд Тръмп, който даде приоритет на икономическите ползи на американските военни доставчици.

Като начало нека уточним, че като продават оръжия на стойност над 100 милиарда долара годишно, САЩ запазват позициите си на най -големия търговец на оръжие в света.

Като се има предвид този факт, е наивно да се мисли, че американската „Перестройка и Гласност“ са стигнали толкова далеч, че САЩ сега ще се застрелят в крака, изоставяйки най-важната си експортна позиция. Това не може да бъде просто защото никога не може да бъде. А онези местни крайни хуманисти, които си помислят сериозно да попречат на военно-индустриалния комплекс да спечели милиардите си долари, просто ще си затворят очите. Както се е случвало повече от веднъж в американската история.

А самата администрация на Байдън не е толкова проста, колкото изглежда. По-рано тази година, с големи думи и също „единствено по хуманитарни причини“, тя замрази договор за доставка на самолетни бомби за Саудитска Арабия на стойност 700 милиона долара. Вестниците викаха много за това „убедително доказателство за миролюбието на САЩ“.

Вярно е, че същите вестници не казаха и дума за факта, че „миротворецът“ Байдън дори не е помислил за отмяна на договорите, сключени при Доналд Тръмп със същата Саудитска Арабия за доставка на всякакви оръжия на тази страна, включително бойни самолети, военни кораби, системи за ПВО, бронирани превозни средства и боеприпаси, на стойност над сто милиарда (!) долара.

Съединените щати могат да направят същата самореклама с други страни. Ограничаване например със стотинки на продажби на полицейски пушки и палки за тях и в същото време увеличаване на предлагането на тежки изтребители и танкове там с много милиарди.

Америка винаги се е борила и продължава да се бори за оръжейните си пазари с такава свирепост, че дори предположението за възможността да изостави тези пазари в полза на някакви абстрактни хуманитарни съображения изглежда като инфантилна фантазия. Достатъчно е да си припомним бяса , с който Вашингтон прие новината за решението на Турция да закупи руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Това беше директно посегателство върху монополната доставка на американски оръжия за тази страна. И освен това създаде заплахата от пандемия на С-400, тоест разпространението на този опасен за САЩ прецедент в други страни по света.

Американците не спестиха никакви средства и дори заплахи, за да принудят Анкара да се откаже от този договор и дори обещаха на Турция 100 млрд. долара търговски преференции за вземане на такова решение.

На фона на това е абсолютно невъзможно да се повярва, че САЩ доброволно са направили някакви значителни изменения в политиката си за неограничен световен износ на оръжия за масово поразяване на хора.

Друг е въпросът, че настоящата администрация освен самореклама се нуждае и от ефективен лост за натиск върху някои от американските военно-индустриални групи. Факт е, че редица големи играчи на този пазар, по време на неотдавнашната предизборна кампания, явно заложиха на грешната страна, тоест от страната на Тръмп. И съответно бяха глобени грубо от неговия наследник. Който по примера на „щурмуването на Капитолия“ вече демонстрира, че не е склонен да прости на никого и нищо.

Така че, на фона на такава „нова политика“, някои американски производители на оръжия могат действително да бъдат наказани, а поръчките, предназначени за тях, могат да бъдат прехвърлени на други кандидати.

При всеки случай обаче този процес не може да приеме нито като масов, нито като с някакъв с мащабен характер. Просто защото повечето от големите индустрии за производство на оръжия в САЩ всъщност имат монопол и нямат равни конкуренти. Например танковете “Ейбрамс” преминават програма за модернизиране до ниво M1A2SEPv3 в единствения действащ завод за танкове в САЩ в Лайм (щата Охайо), собственост на “Дженерал Дайнамикс”. Изтребителите Ф-35 от 5-то поколение се произвеждат само от “Локхийд Мартин”. И т.н.

Така новата политика за износ на оръжие на САЩ в действителност:

Първо, това е пропагандно прикритие за поддържане на същите обеми и за по -нататъшно изграждане на неограничени военни доставки според традиционната за САЩ схема, която дори не мирише на хуманизъм.

Второ, тази политика е един вид знак на внимание към онези нетрадиционни социални сили, които вярно служеха на Байдън и неговите господари в сянка по време на последните избори. Представители на тези сили наистина искат администрацията да направи нещо по отношение на удовлетворяване на техните амбиции, което до голяма степен ще допринесе за личния рейтинг на тези бойци. А настоящата „антивоенна“ стъпка на Белия дом е точно това, което лекарят е разпоредил.

И трето, както вече беше споменато по-горе, това е инструмент за определен натиск върху военно-индустриалния бизнес, така че той не си позволява твърде много по отношение на ориентацията във вътрешната политика на САЩ.

И, разбира се, в този случай не може да става дума за някакво истинско американско миролюбие. Както се казва, нищо лично, просто бизнес!

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram