Хиляди протестираха в столицата на Словения срещу правителството

Хиляди хора протестираха снощи в словенската столица Любляна срещу правителството, обвинявайки го в корупция и че използва пандемията от коронвируса да ограничи политическите свободи, предаде Франс прес.
Ройтерс съобщи, че хиляди велосипедисти са излезли вчера по улиците в центъра на столицата да протестират срещу правителството на премиера Янез Янша и наложените от него рестрикции за борба с коронавируса.
„Крадци!“ и „Долу правителството!“, скандираха демонстрантите със защитни маски, събрали се пред парламента, охраняван от полицейски кордон.
Според частната телевизия ПОП ТВ участниците в протеста са били към 10 000.
Демонстрацията беше организирана от гражданското движение „Протестивал“, подкрепяно от някои опозиционни партии, сред които и тази на бившия премиер Марян Шарец. Оставката на Шарец през януари след разногласия в управляващата коалиция проправи пътя на националиста Янша.
Шарец подкрепи протестиращите, обяснявайки, че имат обща цел: „Да попречат на корумпираното правителство да остане на власт“.
По-малък протест имаше и във втория по големина град в страната Марибор.
Словения, която има население от два милиона души, е съобщила до момента за 1450 заразени с коронавируса и 100 починали.
Международни организации, сред които Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), изразиха тревога, че правителството на Янша използва наложените заради пандемията мерки да потиска медиите, които съобщават за предполагаеми корупционни деяния, в които той участва, например при доставката на защитни средства или медицинско оборудване.
Министърът на икономиката Здравко Почивалшек, който е в центъра на обвиненията, ги отрече.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram