Френски съдия постанови шумните жаби да бъдат изгонени от село

Френският съд каза последната си дума: жабите от Гриньол трябва да си ходят. Жабите в селцето в департамент Дордон трябва да напуснат, след като съдия реши, че са изключително шумни по време на брачния период и нарушават спокойствието на съседите, пише кореспондент на „Гардиън“ във Франция.

След 9-годишна съдебна битка е наредено на местна двойка, че има 90 дни да пресушат блато с площ 300 квадратни метра в селцето Гриньол и да изгонят жабите. В селцето живеят около 600 души.

Природозащитници предупредиха, че някои жаби са защитени видове.

През 2012 г. съсед на семейството се обърнал към съда. Той се оплакал, че понякога шумът от жабите достигал 63 децибела.

През 2014 г. случаят първо е отхвърлен от местен съд, но по-късно съдия от Бордо взе решение. Оттогава жалбата се прехвърля между различните съдебни инстанции. Искане на природозащитници жабите да бъдат преместени преди блатото да бъде унищожено също се провали.

Заплашено от солидни глоби и дори затвор след решението този месец, семейството започна да пресушава блатото.

Междувременно природозащитна организация обжалва решението пред Върховния касационен съд, най-висшата съдебна инстанция във Франция.

Има и петиция за спасяване на жабите, към която за два дни са се присъединили повече от 91 000 души.

И преди във Франция са завеждани дела заради шум на животни, включително на домашни птици, звънците на крави и други. Има и оплаквания заради какофонията на цикадите в Прованс.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram