Франция избира парламент

Днес във Франция се провежда вторият тур на парламентарните избори.

Вотът е важен тест за центриста президент Макрон, който спечели втори мандат срещу крайнодясната Марин льо Пен, но социологическите агенции не му дават сигурна победа и днес.

Партията на Макрон вероятно няма да получи абсолютно мнозинство. Тогава правителството все още ще може да управлява, но само след консултации с други партии за подкрепа.

Избирателната активност на първия тур в неделя достигна рекордно ниско ниво за парламентарни избори, като по-малко от половината от 48,7 милиона избиратели във Франция гласуваха.

Партията на Макрон и нейните съюзници са с почти равни гласове с нова лява коалиция, съставена от твърдолевите, социалисти и зелени. На национално ниво и двамата получиха близо 26% от гласовете на първия тур.

Обединената левица „Нов екологичен и социален народен съюз“ (NUPES) на Жан-Люк Меланшон все пак зае второ място с 25,66 на сто.

На трето място се класира „Национален сбор“ на Марин льо Пен с 18,67% от гласовете.

Предвижда се кандидатите на Макрон да спечелят в по-голям брой окръзи от техните леви съперници, но ще получат много по-малко места, отколкото преди пет години.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи повече от 50% от подадените гласове и поне 25% от гласовете, регистрирани в избирателния район. Във втори тур участват политиците, получили поне 12,5%.

Победата е за този, който получи най-много гласове.

Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram