Франция избира Макрон за президент

Еманюел Маркон, бившият инвестиционен банкер, министър и основател на Движение „Напред” поведе в надпреварата на първия тур. Според очакванията на наблюдателите, шансовете за победа на вота са по-скоро на негова страна.

Изборът на французите се смята за ключов не само за бъдещето на страната, но и на Европейския съюз. Льо Пен говори за референдум, за Frexit, настоява за затваряне на границите и за изход от Еврозоната. Независимият кандидат Макрон иска по-тясно европейско сътрудничество и отворена икономика.

Французите смятат, че идеалният президент трябва да бъде компетентен, с опит в частния бизнес, на възраст под 50 години и задължително говорещ английски. А сега има кандидат, който се вписва в желания образ – Еманюел Макрон. Въпреки това обаче много хора не го харесват. И биха гласували за него, само защото харесват още по-малко другия кандидат, Марин льо Пен.

Макрон е сочен за фаворит пред Марин Льо Пен с повече от 20 % преднина. В Париж не са ентусиазирани от избора, който имат.

Хакерската атака срещу предизборния щаб на кандидата за президент Еманюел Макрон „няма да остане без отговор“, заяви френският президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес.

„Ние знаехме, че съществува такъв риск за президентската кампания, и това се случи. Но нищо няма да остане без отговор“, предупреди Оланд. „Ще бъде направено разследване и ще бъдат задействани съответни процедури“, добави президентът при посещение в парижки музей в компанията на мароканския крал Мохамед Шести.

Предизборният екип на центристкия кандидат съобщи снощи, че е станал жертва на „масирана и съгласувана хакерска атака“, след като в социалните мрежи бяха публикувани вътрешни документи като имейли или счетоводни документи на кампанията.

Според сътрудниците на Макрон това е било операция за дестабилизация преди втория тур на президентските избори на 7 май и опит в последната минута да се окаже влияние върху изхода от гласуването.

Френският регулаторен изборен орган днес започна разследване на хакерската атака. Преди това Национална комисия за контрол на президентската кампания отправи призив към медиите да проявят отговорност и да не препечатват и разпространяват изтеклите хиляди документи от кампанията на Макрон, за да не повлияят на вота.

Последните сондажи от петък, преди да настъпи денят за размисъл, даваха преднина на Макрон пред съперничката му Марин льо Пен с 61,5 до 63 процента от гласовете срещу 37 до 38,5 процента.

Междувременно, френските власти затегнаха мерките за сигурност. Само в Париж бяха изпратени над 3 000 допълнителни войници и полицаи. В страната продължава да е в сила извънредно положение след големите терористични атаки в последната година и половина.

Стрелба разтресе парижкото предградие Плезир в 2 часа през нощта. Драмата се е разиграла на паркинга на заведение за бързо хранене, съобщи вестник „Паризиен“.

Според свидетели непознат се приближил към мъж, който си стоял в колата и стрелял няколко пъти в него. След това изчезнал с друг автомобил.

В момента се разследват причините за кървавия екшън.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram